Wykonanie
Najczęściej piekę babeczki
biszkoptowe. Dzisiaj proponuję kruche babeczki - kwiatuszki . Już ich wygląd zachęca do skosztowania. Nie tylko przyciągają nasz wzrok, ale również cieszą nasze podniebienie.
Składniki (35 babeczek):1/5 kg
mąki1 szklanka
cukru3 łyżki
śmietany1
margaryna1
jajko3
żółtkacukier waniliowy2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto dość cienko rozwałkowujemy i wycinamy kwiatuszki (jeśli nie mamy gotowej foremki możemy wyciąć szablon z kartonu). Foremki do babeczek smarujemy
masłem i wykładamy
ciastem. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.Po ostudzeniu babeczki ozdabiamy według uznania:
owocami,
bitą śmietaną,
galaretką itp.Smacznego!