ßßß Cookit - przepis na Torcik agrestowy

Torcik agrestowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 400 gramów
cukier 400 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
proszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowych
margaryna 1 kostek
sól 1 szczypta
jajka 5 sztuk
żółtka 1 sztuk
agrest zielony 500 gramów
śmietana 700 gramów
budyń waniliowy 1 sztuk
posypka orzechowa 100 gramów
Wykonanie:
Przesiana mąkę wy,mieszać z proszkiem, dodać 225g cukru, cukier waniliowy, sól, margarynę i żółtko. Dłońmi posypanymi mąką wyrobic kruszonkę. 2/3 kruszonki nałożyć do średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia i docisnąć. Na cieście rozłożyć oczyszczony agrest, zostawiając kilka sztuk.
600g kwaśnej śmietany, jajka, 150g cukru i budyń wymieszać. Tym kremem polać ciasto. Piec przez 60 minut w 175 stopniach. Resztę kruszonki zagnieść z 70g posypki orzechowej. Po 20 minutach pieczenia rozłożyć resztę kruszonki na wierzchu ciasta.
Ubić 100g śmietany i 25g cukru i nałożyć na ostudzony tort w postaci kleksów, udekorować pozostałym agrestem i posypać resztą posypki orzechowej.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8941/Torcik-agrestowy