ßßß Cookit - przepis na Placek śliwkowy z kruszonką

Placek śliwkowy z kruszonką

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 600 gramów
cukier 425 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
migdały - mielone 50 gramów
żółtka 1 sztuk
jajka 6 sztuk
margaryna 300 gramów
Cynamon 0,25 łyżek deserowych
śmietana 450 gramów
budyń waniliowy 1 sztuk
śliwki 2 kilogramów
Wykonanie:
Przesianą mąkę wymieszać z 300g cukru, 1 cukrem waniliowym, solą, proszkiem, migdałami i cynamonem, dodać żółtko i pokrojona margarynę i szybko zagnieść wszystkie składniki na kruche ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. 3/4 ciasta rozwałkować i wylepić nim dno dużej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasto po nakłuwać widelcem i piec 15 minut w 175 stopniach, ostudzić.
Gęstą śmietanę utrzeć z jajkami, cukrem waniliowym, budyniem oraz 125g cukru na gładka masę. Śliwki oczyścić i usunąć pestki. Owoce poukładać gęsto na cieście i polać przygotowaną masą śmietanowo-budyniową. Posypać kruszonka z pozostałego ciasta (można je zetrzeć na grubej tarce). Placek piec jeszcze 45 minut w 175 stopniach. Wystudzić w piekarniku. Przed podaniem pokroić na równe kwadraty. Można podawać z bitą śmietaną oprószoną cynamonem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9321/Placek-sliwkowy-z-kruszonka