Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 600 gramów
cukier 425 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
migdały - mielone 50 gramów
żółtka 1 sztuk
jajka 6 sztuk
margaryna 300 gramów
Cynamon 0,25 łyżek deserowych
śmietana 450 gramów
budyń waniliowy 1 sztuk
śliwki 2 kilogramówWykonanie:Przesianą
mąkę wymieszać z 300g
cukru, 1
cukrem waniliowym,
solą, proszkiem,
migdałami i
cynamonem, dodać
żółtko i pokrojona
margarynę i szybko zagnieść wszystkie składniki na kruche ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. 3/4 ciasta rozwałkować i wylepić nim dno dużej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasto po nakłuwać widelcem i piec 15 minut w 175 stopniach, ostudzić.Gęstą
śmietanę utrzeć z
jajkami,
cukrem waniliowym,
budyniem oraz 125g
cukru na gładka masę.
Śliwki oczyścić i usunąć pestki.
Owoce poukładać gęsto na cieście i polać przygotowaną masą
śmietanowo-budyniową. Posypać kruszonka z pozostałego ciasta (można je zetrzeć na grubej tarce). Placek piec jeszcze 45 minut w 175 stopniach. Wystudzić w piekarniku. Przed podaniem pokroić na równe kwadraty. Można podawać z
bitą śmietaną oprószoną
cynamonem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: