Wykonanie
Pyszne babcine ciasto z dużą ilością
śliwek,
cynamonu i warstwą zapieczonej
śmietany. Przepis z dwutygodnika "
Tina "
Składniki : ( robiłam z połowy porcji, przepis podaję na dużą blachę )600 g
mąki300 g miękkiego
masła lub
margaryny300 g
cukru3
jaja1 torebka
cukru waniliowego lub 16 g domowego
cukru waniliowego1 torebka
proszku do pieczenia ( 30 g )3 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
soliNadzienie i polewa :2 kg
śliwek500 g gęstej kwaśnej
śmietany ( u mnie 12 % )6 łyżek
cukru3
jajka2 łyżeczki
cynamonuŚliwki przecinamy na pół, wyciągamy pestki, odstawiamy.
Masło ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania wbijamy po jednym
jajku, dodajemy
sól i
cynamon.
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia do utartej masy. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto przekładamy na dużą blachę piekarnikową ( tą głębszą czarną w, którą jest wyposażony każdy piekarnik ). Na wierzchu układamy
śliwki skórką do dołu.Osobno wymieszać 3 łyżki
cukru i łyżeczkę
cynamonu. Posypać
śliwki po górze.Ciasto pieczemy w 200°C przez 15-20 minut.Polewa :W międzyczasie kiedy ciasto się piecze miksujemy
jajka z pozostałymi 3 łyżkami
cukru i 1 łyżeczką
cynamonu.Dodajemy
śmietanę, mieszamy.Po 20 minutach pieczenia ostrożnie otwieramy piekarnik, lekko wysuwamy ciasto i za pomocą chochelki wylewamy polewę
śmietanową na wierzch ciasta. Kiedy wierzch będzie równo pokryty, wysuwamy z powrotem ciasto i pieczemy jeszcze 30 minut.Smacznego :)