SKŁADNIKI:4 szkl.mąkimargaryna lub masło2 szkl.cukru4 jajka4 łyżki śmietany2 łyżeczki proszku do pieczenia1 kg.śliwek (pokroić na pół)2 łyżki cukru pudru2 łyżki cukru waniliowegojajka oddzielić,z białek ubić sztywną pianę.masło utrzeć z cukrem i kolejno dodać : żółtka ,mąkę z proszkiem do pieczenia,śmietane.4-6 łyżek piany z białek odłożyc a reszte powoli dodawać do ciasta.przełożyć ciasto do formy,na wierzch ułożyć śliwki,przecięciem do góry(wbić je troche w ciasto).do odłożonej piany dodać cukier puder wymieszanym z cukrem waniliowym dokladnie wymieszać.rozsmarowac na śliwkach.upiec na jasno żółty kolor w temp.200 st.c ok.godziny po czym sprawdzić wykałaczką czy ciasto nie jest jeszcze surowe jesli tak to dodać mu jeszcze jakieś 15 min.(śliwki sa ciężkie więc ciasto czasami potrzebuje wiecej czasu by środek był dobrze upieczony)