Wykonanie
Sezon
śliwkowy w pełni. Lubię ciasta z tymi
owocami. W dodatku dostałam koszyk pełen
śliwek, jak z tego nie skorzystać...
Składniki na ciasto:2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 kostki miękkiego
masła0,5 szklanki
cukru lub szklanka w zależności od słodkości
śliwek0,5 szklanki
śmietany kwaśnej2
jajka3 łyżki
olejucukier waniliowyopcjonalnie aromat
śliwkiSkładniki na kruszonkę:15 dag
masła15 dag
mąki10 dag
cukrucukier waniliowyszczypta
soliZagnieść kruszonkę i wstawić do zamrażalnika. Zrobić ciasto. Wszystkie składniki ubić w mikserze. Wylać ciasto na wysmarowaną formę.
Śliwki przekroić na połówki, wyjąć pestki. Układać na cieście. Na wierzch zetrzeć ciasto kruszonki. Piec w 180st. C około godziny.