Wykonanie
To proste i szybkie ciasto, ostatnio tak posmakowało mojej rodzinie, że w ciągu tygodnia upiekłam, aż cztery blachy : -) i jeszcze im było mało ...Składniki: na ciasto:3 szkl.
mąki3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 op.
cukru waniliowego1 szkl.
cukru2
jajka100 g
margaryny3 czubate łyżki gęstej
śmietany na kruszonkę:3/4 szkl.
mąki krupczatki3/4 szkl.
cukru100 g
masłaok. 1 kg
śliwek węgierek
Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfanki. (Ja nie wałkuję, tylko wylepiam ciasto w brytfance rękami).Wstawić do piekarnika i lekko podpiec, ok. 15 min. w temp. 180 st.C.W tym czasie
śliwki umyć, podzielić na połowy i pozbawić pestek. Wyłożyć na wierzch podpieczonego ciasta.Składni8ki na kruszonkę wymieszać dokładnie w misce i pokruszyć na śliwkach, tak żeby nam je przykryło.Wstawić do piekarnika na ok. 40 min. w temp. 180 st.C, aż ciasto ładnie się zrumieni.Smacznego :-)