ßßß Cookit - przepis na Ciasto półkruche ze śliwkami

Ciasto półkruche ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

To proste i szybkie ciasto, ostatnio tak posmakowało mojej rodzinie, że w ciągu tygodnia upiekłam, aż cztery blachy : -) i jeszcze im było mało ...
Składniki: na ciasto:
3 szkl. mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 op. cukru waniliowego
1 szkl. cukru
2 jajka
100 g margaryny
3 czubate łyżki gęstej śmietany na kruszonkę:
3/4 szkl. mąki krupczatki
3/4 szkl. cukru
100 g masła
ok. 1 kg śliwek węgierek
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfanki. (Ja nie wałkuję, tylko wylepiam ciasto w brytfance rękami).
Wstawić do piekarnika i lekko podpiec, ok. 15 min. w temp. 180 st.C.
W tym czasie śliwki umyć, podzielić na połowy i pozbawić pestek. Wyłożyć na wierzch podpieczonego ciasta.
Składni8ki na kruszonkę wymieszać dokładnie w misce i pokruszyć na śliwkach, tak żeby nam je przykryło.
Wstawić do piekarnika na ok. 40 min. w temp. 180 st.C, aż ciasto ładnie się zrumieni.
Smacznego :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2014/08/Ciasto-polkruche-ze-sliwkami.html