Wykonanie
25 dag
margarynypół szklanki
cukru3 czubate szklanki
mąki4
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
śmietany (kwaśnej)
cukier waniliowymasa:1 kg
śliwekcukier waniliowycynamon1.
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia posiekać nożem z
margaryną,2. dodać
żółtka,
cukier,
cukier waniliowy,
śmietanę i wyrobić ciasto,3. ciasto podzielić na dwie części i włożyć na godzinę do zamrażalnika,4. ś
liwki podzielić na pół i wyjąć pestki,5. połowę ciasta zetrzeć na tarce na dużych oczkach na wyłożoną papierem dużą blachę, wyłożyć ś
liwki, posypać
cynamonem, pozostałe ciasto zetrzeć na ś
liwki,6. piec 30-40 min w 180 stopniach C.