ßßß Cookit - przepis na Pizza serowa i napoletana

Pizza serowa i napoletana

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
drożdże 15 gramów
woda 60 mililitrów
mąka 250 gramów
pomidory konserwowe pelati 2 puszka
oregano 1 łyżek stołowych
oliwa 1 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
pieprz według uznania
sól według uznania
ser z niebieską pleśnią 60 gramów
ser żółty ostry 60 gramów
mozzarella 60 gramów
ser z zieloną pleśnią 60 gramów
fileciki anchois 8 sztuk
mozzarella 120 gramów
Wykonanie:
Rozczyn: w ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać 3 łyżki maki, wymieszać i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Do przesianej reszty maki dodać rozczyn, sól oraz oliwę i wyrobić ciasto - 10 minut. Z ciasta uformować kulę, posypać mąką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 250 stopni, bez nawiewu.
Sos: osaczone z zalewy pomidory pokroić w kostkę, dodać oregano, łyżkę oliwy, posiekany czosnek, mieszając, doprawić solą oraz pieprzem.
Podzielić ciasto na 2 części i toczyć przez 3 minuty okrągłym ruchem dwie kule. Po kilku minutach rozwałkować na placki i posmarować sosem. Wierzch posypać po kolei 4 startymi serami lub ułożyć anchois i posypać startą mozzarellą. Piec 10-15 minut.
Uwagi:
Pizze należy smarować sosem i pokrywać dodatkami tuż przed włożeniem do piekarnika, tak by ciasto nie zdążyło nasiąknąć.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Włoska
Potrawy z Ryb
Potrawy z serem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11517/Pizza-serowa-i-napoletana