Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
drożdże 15 gramów
woda 60 mililitrów
mąka 250 gramów
pomidory konserwowe pelati 2 puszka
oregano 1 łyżek stołowych
oliwa 1 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
pieprz według uznania
sól według uznania
ser z niebieską pleśnią 60 gramów
ser żółty ostry 60 gramów
mozzarella 60 gramów
ser z zieloną pleśnią 60 gramówfileciki
anchois 8 sztuk
mozzarella 120 gramówWykonanie:Rozczyn: w ciepłej wodzie rozpuścić
drożdże, dodać 3 łyżki
maki, wymieszać i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.Do przesianej reszty
maki dodać rozczyn,
sól oraz
oliwę i wyrobić ciasto - 10 minut. Z ciasta uformować kulę, posypać
mąką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 250 stopni, bez nawiewu.Sos: osaczone z zalewy
pomidory pokroić w kostkę, dodać
oregano, łyżkę
oliwy, posiekany
czosnek, mieszając, doprawić
solą oraz
pieprzem.Podzielić ciasto na 2 części i toczyć przez 3 minuty okrągłym ruchem dwie kule. Po kilku minutach rozwałkować na placki i posmarować sosem. Wierzch posypać po kolei 4 startymi
serami lub ułożyć
anchois i posypać startą
mozzarellą. Piec 10-15 minut.Uwagi:Pizze należy smarować sosem i pokrywać dodatkami tuż przed włożeniem do piekarnika, tak by ciasto nie zdążyło nasiąknąć.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaPotrawy z RybPotrawy z
seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: