Wykonanie
Dziś, jako, że pustka była w lodówce, na obiad było trzeba coś zrobić, a składniki jakiekolwiek + najważniejsze -
drożdże były - więc wpadłem na pomysł szybkiej, smacznej, domowej pizzy.
Powiem szczerze, że chyba prostszego, szybszego dania, no może oprócz kanapek chyba nie da się zrobić :) Któregoś razu pamiętam, jak w noc sylwestrową, wszyscy po powrocie do domu mega głodni, więc stwierdziłem, że też zrobię pizzę.
Drożdży nie było, ale byliśmy w takim stanie, że pizza nawet z kotletem mielonym smakowała wszystkim (mimo, że jeść jej się nie dało :P)Pizza - porcja na 1 blachę
Potrzebne składnikiNa ciasto:1,5 szk.
mąki3 dkg
drożdży3/4 szklanki ciepłej
wodysóloliwaSOS:2
pomidory1 ząbek
czosnkuoreganooliwasólPrzygotowanie ciasta:1.
Mąkę wsypujemy do miski.2. W osobnym naczyniu mieszamy pokruszone
drożdże z ciepłą
wodą.3. Powoli wlewamy rozrobione
drożdże do
mąki i wyrabiamy ciasto.
4. Do ciasta dodajemy
soli i
oliwy.5. Ciasto nie powinno nam przywierać do rąk.6. Całość odstawiamy w ciepłe miejsca na ok 15-20 minut - w tym czasie powinno trochę podrosnąć.7. Następnie ciasto po wyrośnięciu przenosimy na stół, na który wcześniej posypujemy
mąkę i jeszcze chwilę wyrabiamy ciasto.8. Smarujemy blaszkę
oliwą.8. Ciasto wałkujemy i przekładamy na blaszkę.
Przygotowanie sosu:1.
Pomidory zalewamy wrzątkiem (będzie nam łatwiej obrać ze skórki).2. Obieramy je ze skórki.3. Kroimy w kostkę i rozdrabniamy widelcem.4. Jeżeli macie blender (mój jest w drodze do mnie) to wrzucacie do blendera, jeżeli nie, to mieszacie mixerem dodając trochę
oliwy i przeciśnięty ząbek
czosnku.5. Na koniec dodajemy jeszcze
oregano i solimy.
Dodajemy składniki i pieczemy.1. Gotowe i rozwałkowane ciasto smarujemy sosem.2. Na sos sypiemy starty
żółty ser.3. Dodajemy dodatki wg. uznania ( ja dodałem:
ser pleśniowy (uwielbiam go na pizzy),
oliwki,
cebulę,
paprykę,
szynkę)4. Piekarnik rozgrzewamy do ok 200°.5. Pizzę pieczemy ok 25-30 minut i gotowa.S M A C Z N E G O !!