ßßß
Ciasto :0 , 5 opakowania mąki ( 0 , 5 kg )1/4 kostki drożdży rozprowadzonych w kilku łyżkach wody5 łyżek oliwy z oliwek1 szklanka wody , szczypta soli i cukruWierzchróżne rodzaje sera żółtego ( użyłam gorgonzoli,mozzarelli tartej i chyba gołdy )przecier pomidorowy w kartoniku2 ząbki czosnku1 łyżeczka cukrusól do smaku1 płaska łyżka oregano
Składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy na gładkie ciasto – powinno to trwać około 15 minut . Dzielimy na dwie części , wyjdą nam z tego dwie cienkie pizze . Jedną część rozprowadzamy cieniutką warstwą na blaszce do pieczenia przetartej oliwą , zostawiając tylko nieco grubsze brzegi . W miseczce mieszamy pastę pomidorową z wyciśniętym czosnkiem , cukrem , solą i smarujemy nią spód do pizzy . Prószymy startym żółtym serem, układamy kawałki ,plastry ,jak kto lubi – taką warstwą jaką lubimy , pamiętajmy tylko ,że gruba warstwa sera spowoduje ,że będzie uciekał z pizzy przy jedzeniu 😉 Posypujemy oregano i wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika – temperatura maksymalna jaką się da ustawić , u mnie jest to 250 C . Pieczemy około 10 minut . Pizza wychodzi lekko chrupiąca cieniutka i smaczna 😉