Wykonanie
Pizza u mnie w domu , to częsty gość na kolacji , szczególnie jeśli obiad był lekki lub wegetariański , to moi chłopcy domagają się swojej porcji kalorii 😉 Wyobraźcie sobie ,że jeden
młody człowiek datowany na lat 15, potrafi wciągnąć całą pizzę większą od dużego talerza obiadowego , a mimo wszystko wygląda jak pagaj od kajaku ( dla tych co niewiedzą , pagaj to wiosło 😉 ) . Tak , są chudzi i wygłodzeni , no ale na wypadek , gdyby czytał to ktoś z opieki społecznej – składam oficjalne oświadczenie : ” nie głodzę swoich dzieci , tylko nie nadążam z wypiekiem pizzy ” 😉

Ciasto :0 , 5 opakowania mąki ( 0 , 5 kg )1/4 kostki
drożdży rozprowadzonych w kilku łyżkach
wody5 łyżek
oliwy z oliwek1 szklanka
wody , szczypta
soli i
cukruWierzchróżne rodzaje
sera żółtego ( użyłam gorgonzoli,
mozzarelli tartej i chyba gołdy )
przecier pomidorowy w kartoniku2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
cukrusól do smaku1 płaska łyżka
oregano
Składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy na gładkie ciasto – powinno to trwać około 15 minut . Dzielimy na dwie części , wyjdą nam z tego dwie cienkie pizze . Jedną część rozprowadzamy cieniutką warstwą na blaszce do pieczenia przetartej
oliwą , zostawiając tylko nieco grubsze brzegi . W miseczce mieszamy pastę
pomidorową z wyciśniętym
czosnkiem ,
cukrem ,
solą i smarujemy nią spód do pizzy . Prószymy startym
żółtym serem, układamy kawałki ,plastry ,jak kto lubi – taką warstwą jaką lubimy , pamiętajmy tylko ,że gruba warstwa
sera spowoduje ,że będzie uciekał z pizzy przy jedzeniu 😉 Posypujemy
oregano i wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika – temperatura maksymalna jaką się da ustawić , u mnie jest to 250 C . Pieczemy około 10 minut . Pizza wychodzi lekko chrupiąca cieniutka i smaczna 😉