Wykonanie
Klasyka , najpopularniejsza bo zawiera proste składniki , jedyna odkrywcza rzecz w tym przepisie to fakt, iż starta
szynka konserwowa nie wysycha i jest delikatniejsza . Całość nabiera silniejszego aromatu , a plastry nie zjeżdżają razem z
serem na dywan , bo ich nie ma 😉 Świetna alternatywa na dziecięce przyjęcia .

Ciasto :0,5 opakowania mąki ( 0,5 kg ) 1/4 kostki
drożdży rozprowadzonych w kilku łyżkach
wody pół szklanki
oliwy z oliwek 1 szklanka
wody , szczypta
soli i
cukruFarsz :1 opakowanie
szynki konserwowej lub mały blok
mielonki ( około 300 dag ) 1 kartonik
koncentratu pomidorowego , 1 ząbek
czosnku wyciśnięty praską , szczypta
soli i
cukru do smaku ,
oregano do poprószenia 30 dag
sera żółtego
Wszystkie składniki na ciasto pakujemy do jednej miski i ugniatamy na gładka masę , taką która odchodzi nam od ręki i nie klei się
między palcami . Dzielimy ciasto na dwie części . Jedną rozprowadzamy cieniutko na wysmarowanej
oliwą blaszce , grubsze pozostawiając tylko brzegi . W misce mieszamy koncentrat z
czosnkiem,
cukrem i
solą -rozprowadzamy po przygotowanym spodzie . Na tarce o grubych oczkach, ścieramy
ser i
szynkę lub
mielonkę . Na warstwie sosu układamy najpierw
ser ,
potem szynkę a na koniec posypujemy
oregano . Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury -u mnie jest to 250 C i dopiero po osiągnięciu tej temperatury wsuwamy do niego pizzę -pieczemy około 8-10 minut , obserwując czy brzegi nie zaczynają się przypalać . Gotowe 😉