Wykonanie

Kolejna propozycja na pizzę na bazie naszego ulubionego ciasta (klik). Dzisiaj w wersji z
serami... nie tylko czterema jak w quattro - a pięcioma :) Może więc to pizza cinque :) Możecie użyć zaproponowanych przeze mnie lub swoich ulubionych. Pizza wychodzi fenomenalna. Dzieci były zachwycone, a pierwszą blaszkę pochłonęły zanim zdążyłam wszystko nakryć do stołu ;) Bardzo, bardzo Wam polecam :)Składniki na ciasto:500g
mąki pszennej chlebowej typ 6502 łyżki semoliny (polecam tą ze sklepu smakipoludnia24.pl)7g
suszonych drożdży2/3 łyżeczki
soli1 łyżka
cukru320ml letniej
wody2 łyżki
oliwy z oliwekWszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość.Składniki na sos:500g
przecieru pomidorowego1-2 przeciśnięte ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
miodu1 łyżeczka
oregano1/2 łyżeczki
soliWszystkie składniki wymieszać i podgrzewać ok. 10-12 minut do zgęstnienia i odparowania.ponadto:200g
sera żółtego tartego150g
sera mozarella100g
sera z błękitną pleśnią200g
sera cammembert60g
sera topionegoPiekarnik rozgrzać do 230 stopni (góra -dół).Ciasto podzielić na dwie części (wychodzą z niego bowiem dwie pizze wielkości blaszki z wyposażenia piekarnika).Ciasto rozciągnąć na wielkość blaszki. Brzegi podwinąć. Posmarować ciasto sosem i posypać
żółtym serem, następnie tartą
mozzarellą a
potem wyłożyć kolejne
sery pokrojone w kawałki. Wierzch delikatnie obsypać posiekaną
zieloną cebulką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut. Posypać
rukolą i podawać z
oliwą.Smacznego :)



