ßßß Cookit - przepis na Wegańska Pizza

Wegańska Pizza

nazwa

Wykonanie

Jaka jest Wasza ulubiona pizza? Moją faworytką jest zdecydowanie pizza margherita z dodatkowym ananasem. Już od bardzo dawna taką za każdym razem zamawiam i niektórzy już się ze mnie śmieją, że coś innego w końcu mogłabym spróbować ;-) Tu jednak nie dam się namówić na eksperymenty, bo wiem, że żadna inna jej nie dorówna.
Pizza dla wegan może być dość problematyczna, dlatego proponuję Wam moją domową, wegańską wersję. Bez oregano to nie pizza, więc dodajcie je koniecznie, najlepiej świeże :-)
Przepis został opublikowany w wegańskim czasopiśmie Vege
Ciasto:
300 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
450 g mąki (nieco więcej do wyrabiania ciasta)
2 łyżeczki cukru
1 saszetka drożdży suszonych (7 g, odpowiada 25 g drożdży świeżych)
Dodatki:
ok. 600 ml pulpy pomidorowej
silken tofu (wersja wegańska ) lub mozzarella (wersja wegetariańska)
mała puszka ananasa w kostkach
czosnek
sól
oregano
Wszystkie składniki do ciasta umieścić w dużej misce, dokładnie wymieszać i odstawić na około godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Uwaga, ciasto zwiększy znacznie objętość.
Po godzinie włączyć piekarnik na ok. 200 stopni. Ciasto formować w płaskie placki i układać na blaszce. Ciasto może być bardzo klejące, więc pomagać sobie podsypując mąkę.
Placki posmarować pulpą pomidorową wymieszaną z przyprawami, następnie układać plasterki tofu i kostki ananasa. Piec około 20 Minut.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2014/06/weganska-pizza-moja-ulubiona.html