Wykonanie
Jaka jest Wasza ulubiona pizza? Moją faworytką jest zdecydowanie pizza margherita z dodatkowym
ananasem. Już od bardzo dawna taką za każdym razem zamawiam i niektórzy już się ze mnie
śmieją, że coś innego w końcu mogłabym spróbować ;-) Tu jednak nie dam się namówić na eksperymenty, bo wiem, że żadna inna jej nie dorówna.Pizza dla wegan może być dość problematyczna, dlatego proponuję Wam moją domową, wegańską wersję. Bez
oregano to nie pizza, więc dodajcie je koniecznie, najlepiej świeże :-)Przepis został opublikowany w wegańskim czasopiśmie VegeCiasto:300 ml
wody1 łyżeczka
soli1 łyżka
oliwy z oliwek450 g
mąki (nieco więcej do wyrabiania ciasta)2 łyżeczki
cukru1 saszetka
drożdży suszonych (7 g, odpowiada 25 g
drożdży świeżych)Dodatki:ok. 600 ml pulpy pomidorowejsilken
tofu (wersja wegańska ) lub
mozzarella (wersja wegetariańska)mała puszka
ananasa w kostkach
czosneksóloreganoWszystkie składniki do ciasta umieścić w dużej misce, dokładnie wymieszać i odstawić na około godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Uwaga, ciasto zwiększy znacznie objętość.Po godzinie włączyć piekarnik na ok. 200 stopni. Ciasto formować w płaskie placki i układać na blaszce. Ciasto może być bardzo klejące, więc pomagać sobie podsypując
mąkę.Placki posmarować pulpą
pomidorową wymieszaną z
przyprawami, następnie układać plasterki
tofu i kostki
ananasa. Piec około 20 Minut.