ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoziemniaki 1,2 kilogramówcebula 1 sztukczosnek 1 ząbkiocet winny 3 łyżek stołowychmusztarda ziarnista 3 łyżek deserowycholiwa 7 łyżek stołowychszczypiorek według uznaniakoperek według uznanianatka piertruszki według uznaniacukier według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniagrzyby marynowane 30 gramówjajka 2 sztukmajonez 3 łyżek stołowychjogurt naturalny 150 gramówmusztarda 2 łyżek deserowychsok z cytryny 1 łyżek stołowychszczypiorek według uznaniaprzecier pomidorowy 5 łyżek stołowychcebula 2 sztukpapryczka chili 2 sztukczosnek 3 ząbkirozmaryn 0.5 łyżek deserowycholej 2 łyżek stołowychmiód 1 łyżek stołowychsok z cytryny 3 łyżek stołowychCynamon 1 szczyptaWykonanie:Sos ziołowy: Oczyszczona cebule posiekać, a czosnek zmiażdżyć i wymieszać z octem, musztardą, posiekanymi ziołami oraz szczypiorkiem. Doprawić do smaku sola oraz pieprzem i cukrem. Stale mieszając, dolać oliwę.Sos tatarski: ugotowane na twardo jajka, obrać i grubo posiekać. Osączone grzyby lub kapary pokroić. Majonez wymieszać z jogurtem i musztardą, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszać z jajkami, kaparami i szczypiorkiem.Sos pomidorowy z chili: oczyszczone 2 cebule i papryczki pokroić w drobną kostkę, a 3 ząbki czosnku zmiażdżyć. Wszystkie składniki podsmażyć na oleju i wymieszać z przecierem pomidorowym. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, sola, cynamonem, miodem i rozmarynem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 15 minut.Sosy rozlać do miseczek.Wyszorowane ziemniaki zawinąć w wysmarowana tłuszczem folię, posolić i upiec. Wyjąć z folii, przekroić na krzyż, wierzch polać sosem. Jeść łyżeczką, wybierając miąższ.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaSosy i pastyZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: