ßßß Cookit - przepis na Białe szparagi z sosem jogurtowym szybko i pysznie

Białe szparagi z sosem jogurtowym szybko i pysznie

nazwa

Wykonanie

Witam serdecznie. Sezon na szparagi trwa. Warto wypróbować te pyszne warzywa właśnie teraz, nawet jesli nie macie garnka do ich gotowania. Minusem jest fakt, ze niestety trzeba usunąc łykowatą skórkę, ale dobrą obieraczką potrwa to pięć minut. Do tego dojdzie około 15 minut gotowania w garnku na parze a sos lekki i błyskawiczny zrobicie w międzyczasie.
Składniki
szparagi białe lub zielone typowa wiązka (zielone są łatwiejsze bo nie trzeba ich obierać i gotują się krócej)
Sos jogurtowy pychota do dań głównych
4-5 łyżek naturalnego jogurtu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka lub łyżka oleju tłoczonego na zimno
2 łyżeczki musztardy delikastesowej
płaska łyzeczka miodu lub łyżeczka z brzuszkiem cukru
2-3 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki, szczypiorku lub koperku
sól do smaku
Przygotowanie
Przepis na filmie
Szparagi obieram ze skórki bez wierzchołków. Obcinam 2-3 cm z dolnych części, które zazwyczaj są twardsze i dobrze opłukuję pod bieżącą wodą.
Układam szparagi w garnku na prostej siatce do gotowania warzyw (koszt siatki około 10-20 zł). Przykrywam pokrywą i gotuję do miękkości. W trakcie oprószam szapargi niewielką ilością soli. W międzyczasie mieszam składniki sosu i przyprawiam.
Szparagi polewam sosem - danie uniwersalne pyszne na ciepło i na zimno.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2015/06/biae-szparagi-z-sosem-jogurtowym-szybko.html