Wykonanie
Ten sos to taki mój osobisty sukces, którym lubię się chwalić. Tak właśnie chciałabym tworzyć kuchnię. Szukać inspiracji w nieco zapomnianej, polskiej tradycji, znaleźć ją również w kuchni, którą spotykam na co dzień i stworzyć nowy produkt. Bo czy kiedyś słyszeliście o sosie szczawiowym? Czy jedliście?Ja nie
jadłam, dopóki go sama nie wymyśliłam :-) W zeszłym roku zrobiłam go po raz pierwszy. Wtedy podałam go do klopsików z jaj, ale od razu było wiadomo, że kolejne pomysły idą do szuflady i czekają cierpliwie na swoją kolej. Otóż dziś sam sos do podziwiana i do spróbowania, a jutro coś pysznego z dodatkiem tego pysznego sosu, a za kilka dni znów coś pysznego z dodatkiem tego oto pysznego sosu. Taki jest
plan działania na kolejne dni, zapraszam Was więc gorąco!duża garść świeżego szczawiu250 g
jogurtu naturalnego (może być roślinny, np.
sojowy)3 łyżki
majonezu (można pominąć, ale należy wtedy dodać trochę
cukru)2 - 3 łyżeczki ostrej
musztardysól do smakuWszystkie składniki dokładnie zblenderować na gładki sos.Podawać na zimno. Smakuje również jako dodatek do dań gorących.