Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 350 gramów
mleko 0,5 szklanek
drożdże 30 gramów
jajka 2 sztuk
oliwa 4 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
pomidory 5 sztuk
szprotki wędzone 250 gramów
parmezan 2 łyżek stołowych
oregano według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Wymieszać
drożdże z 4 łyżkami ciepłego
mleka i pozostawić do wyrośnięcia. Do przesianej
maki dodać
jajko,
sól, pozostałe
mleko i rozczyn. Wyrobić ciasto, posmarować połowa
oliwy i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić je na 8 części. Z każdej uformować placek. Wierzchy placków posmarować resztą
oliwy i roztrzepanym
jajkiem. Umyte, osuszone
pomidory pokroić w plastry lub kawałki i obłożyć nimi placki. Z rybek usunąć głowy i ogony, i ułożyć na pomidorach. Oprószyć
sola,
pieprzem,
oregano oraz startym
parmezanem. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybPotrawy z
seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: