Wykonanie
czyli tradycyjne ciasto wielkanocne z okolic Umbrii.Choć święta się skończyły, chciałam Wam dać przepis na ten słony tort z
serem. Podaje się go z wieprzowymi
wędlinami,
jajkami na twardo, ale też ze wspaniałą frittatą pasquale.Tak jak już
pisałam w
poście o menu wielkanocnym, Włosi często wyjeżdżają na święta, jednego roku też wyjechałam akurat do Umbrii i tam w Wielkanoc jadałam tą pyszną pizzę.Przepis mam od Pani, która prowadziła bed & breakfast, w którym się gościłam.Pizza tradycyjnie jest spożywana na Wielkanoc w Umbrii, ale można też przygotować sobie kiedy się chce.Super komponuje się z
wędliną, dobra jest jako dodatek do tapas, jak robicie jakieś małe przyjęcie.Szybka i nieskomplikowana w przygotowaniu.
Składniki:500 gr
mąki7 gr
drożdży instant100 gr
sera pecorino150 gr
sera parmezanu150 gr
sera e mmental era1 szklanka
oleju1 szklanka
mleka4
jajasól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Najpierw ważymy i mierzymy wszystkie składniki. Rozpuszczamy
drożdże w
mleku. Odstawiamy na 10 minut, aż się spienią. Do wyrabiania ciasta używam maszyny do
chleba.Wsypujemy do maszynki
mąkę, dodajemy
jajka,
sery,
sól i
pieprz, dodajemy
drożdże, wyrabiamy aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski posmarowanej
oliwą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrastania na 1 1/2 godziny.Otrzymaną mieszaninę wlewamy do formy na
caka i wygładzamy
łopatką. Mi wyszły dwie formy na
caka. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C. Pieczemy pizze aż są pięknie złote na powierzchni. Pozostawiamy do ostygnięcia w otwartym piekarniku.Wyjmujemy z pieca i studzimy na kratce.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)