ßßß Cookit - przepis na Pizza di Pasqua al formaggio

Pizza di Pasqua al formaggio

nazwa

Wykonanie

czyli tradycyjne ciasto wielkanocne z okolic Umbrii.
Choć święta się skończyły, chciałam Wam dać przepis na ten słony tort z serem. Podaje się go z wieprzowymi wędlinami, jajkami na twardo, ale też ze wspaniałą frittatą pasquale.
Tak jak już pisałam w poście o menu wielkanocnym, Włosi często wyjeżdżają na święta, jednego roku też wyjechałam akurat do Umbrii i tam w Wielkanoc jadałam tą pyszną pizzę.
Przepis mam od Pani, która prowadziła bed & breakfast, w którym się gościłam.
Pizza tradycyjnie jest spożywana na Wielkanoc w Umbrii, ale można też przygotować sobie kiedy się chce.
Super komponuje się z wędliną, dobra jest jako dodatek do tapas, jak robicie jakieś małe przyjęcie.
Szybka i nieskomplikowana w przygotowaniu.
Składniki:
500 gr mąki
7 gr drożdży instant
100 gr sera pecorino
150 gr sera parmezanu
150 gr sera e mmental era
1 szklanka oleju
1 szklanka mleka
4 jaja
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Najpierw ważymy i mierzymy wszystkie składniki. Rozpuszczamy drożdże w mleku. Odstawiamy na 10 minut, aż się spienią. Do wyrabiania ciasta używam maszyny do chleba.Wsypujemy do maszynki mąkę, dodajemy jajka, sery, sól i pieprz, dodajemy drożdże, wyrabiamy aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrastania na 1 1/2 godziny.
Otrzymaną mieszaninę wlewamy do formy na caka i wygładzamy łopatką. Mi wyszły dwie formy na caka. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C. Pieczemy pizze aż są pięknie złote na powierzchni. Pozostawiamy do ostygnięcia w otwartym piekarniku.Wyjmujemy z pieca i studzimy na kratce.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/04/pizza-di-pasqua-al-formaggio.html