ßßß Cookit - przepis na Mielone pod beszamelem

Mielone pod beszamelem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mięso mielone mieszane 750 gramów
szalotki 2 sztuk
boczek wędzony 100 gramów
olej 2 łyżek stołowych
bułki czerstwe 2 sztuk
mleko 3 szklanek
jajka 3 sztuk
pomidorki koktajlowe 12 sztuk
natka piertruszki 2 łyżek stołowych
masło 4 łyżek stołowych
mąka 4 łyżek stołowych
ser żółty 150 gramów
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone szalotki drobno posiekać. W letniej wodzie namoczyć bułki. Pokrojony w drobna kostkę boczek usmażyć na łyżce oleju, dodać szalotki i zeszklić, wymieszać z łyżką posiekanej natki pietruszki i ostudzić.
Do mięsa dodać odciśnięte bułki, jajko oraz boczek, przyprawić sola oraz pieprzem. Dobrze wyrobić. Z masy mięsnej uformować 12 kotlecików. Każdy nadziać pomidorkiem i szybko usmażyć na pozostałym oleju.
Do rozpuszczonego w garnku masła dodać mąkę, lekko podsmażyć, wymieszać z zimnym mlekiem, doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Mieszając, gotować 10 minut. Zdjąć z ognia, ubić z polową startego sera i 2 jajkami.
W natłuszczonej formie ułożyć kotleciki, polać sosem i posypać reszta startego sera. Piec 30 minut w 200 stopniach, aż sos się zetnie i zrobi lekko brązowy. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Potrawy z serem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10043/Mielone-pod-beszamelem