ßßß Cookit - przepis na Kartoflanka przecierana

Kartoflanka przecierana

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 500 gramów
włoszczyzna 1 sztuk
cebula 2 sztuk
boczek wędzony 100 gramów
olej 1 łyżek stołowych
bulion warzywny 800 mililitrów
majeranek 5 gałązki
śmietana kremowa 100 mililitrów
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone ziemniaki oraz włoszczyznę pokroić na kawałki, cebulę - posiekać, a boczek pokroić w małą kostkę.
Cebule i 2/3 boczku podsmażyć na rozgrzanym w garnku oleju. Wlać bulion, wrzucić opłukane 2 gałązki majeranku i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut bez przykrycia, a potem wyjąc gałązki majeranku.
Na suchej patelni wysmażyć na chrupko pozostały boczek i odłożyć. Zmiksować zupę i wymieszać ze śmietaną. Jeszcze raz zagotować i doprawić do smaku. Przed podaniem posypać skwarkami boczku i listkami majeranku.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11370/Kartoflanka-przecierana