ßßß Cookit - przepis na Kartoflanka Berlińska

Kartoflanka Berlińska

nazwa

Wykonanie

Nie wiem dlaczego tak późno opublikowałam ten przepis ...muszę sie pochwalić, że to była moja pierwsza zupa w życiu. Moja kulinarna przygoda właśnie zaczynała kiełkować, czyli ponad 15 lat temu... hmmm... może dlatego polubiłam gotowanie, bo właśnie ta zupa wyszła mi naprawdę dobra ... i do dziś pamiętam jej smak. O czym świadczy też przepis, który nadal tkwił w mojej głowie. A że nadchodzą jesienne i coraz zimniejsze wieczory, ta rozgrzewająca gęsta kartoflanka może być doskonałym rozwiązaniem, kiedy przychodzimy do domu zmarznięci i zmęczeni po pracy.
Składniki:
7 średnich ziemniaków
1 marchew
1 cebula
300 g boczku wędzonego ze skórką
3 łyżki majeranku
2 l wody
sól, pieprz
olej
Wykonanie:
Boczek wędzony pokroić w kostkę i odciąć twardą skórkę, którą zalać 2 l wody i zagotować. Resztę boczku pokroić w kostkę i odstawić.
Ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć 1-2 minuty na oleju, po czym wrzucić wszystko do gotującego się wywaru z boczku. Marchew zetrzeć na tarce na większych oczkach i również wzrucić do wywaru. Dodać 3 łyżki majeranku, posolić i obficie popieprzyć i gotować aż do miękkości warzyw (ok. 20 minut). Ostudzić zupę i część zupy zmiksować tj. "wyłowić" połowę warzyw i odstawić, a pozostałą część zmiksować na gładką masę. W międzyczasie można podsmażyć pokrojony boczek. Do zmiksowanej zupy dodać odłożone warzywa i podsmażony boczek.
Smacznego !
Źródło:http://ziolkowkuchni.blogspot.com/2012/09/kartoflanka-berlinska.html