Wykonanie
Nie wiem dlaczego tak późno opublikowałam ten przepis ...muszę sie pochwalić, że to była moja pierwsza zupa w życiu. Moja kulinarna przygoda właśnie zaczynała kiełkować, czyli ponad 15 lat temu... hmmm... może dlatego polubiłam gotowanie, bo właśnie ta zupa wyszła mi naprawdę dobra ... i do dziś pamiętam jej smak. O czym świadczy też przepis, który nadal tkwił w mojej głowie. A że nadchodzą jesienne i coraz zimniejsze wieczory, ta rozgrzewająca gęsta kartoflanka może być doskonałym rozwiązaniem, kiedy przychodzimy do domu zmarznięci i zmęczeni po pracy.Składniki:7 średnich
ziemniaków1
marchew1
cebula300 g
boczku wędzonego ze skórką3 łyżki
majeranku2 l
wodysól,
pieprzolejWykonanie:
Boczek wędzony pokroić w kostkę i odciąć twardą skórkę, którą zalać 2 l
wody i zagotować. Resztę
boczku pokroić w kostkę i odstawić.
Ziemniaki i
cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć 1-2 minuty na
oleju, po czym wrzucić wszystko do gotującego się
wywaru z
boczku.
Marchew zetrzeć na tarce na większych oczkach i również wzrucić do
wywaru. Dodać 3 łyżki
majeranku, posolić i obficie popieprzyć i gotować aż do miękkości warzyw (ok. 20 minut). Ostudzić zupę i część zupy zmiksować tj. "wyłowić" połowę warzyw i odstawić, a pozostałą część zmiksować na gładką masę. W międzyczasie można podsmażyć pokrojony
boczek. Do zmiksowanej zupy dodać odłożone warzywa i podsmażony
boczek.Smacznego !