Wykonanie
Ziemniaki są bez wątpienia tym, co jestem w stanie zjeść w każdej postaci :-) gotowane, smażone, pieczone, a najlepsze co może być to
ziemniak z lekko osolonej
wody albo placki ziemniaczane, takie bez niczego... mmm.... aż się sama dziwię, że tak mało propozycji ziemniaczanych tu przedstawiam... a to znalazłam w notatniku babci - w oryginale było jeszcze kruche ciasto na dnie, ale ja pomijam, bo uważam, że głównie zapycha i przytłacza smak
ziemniaków...SKŁADNIKI6 dużych
ziemniaków (3 gotowane i 3 surowe)3 łyżki gęstej
śmietany3 łyżki
mąki pszennejsól,
pieprz300 - 400 g gotowanego
mięsa1
cebula1/2
paprykimajeranek1 łyżka
olejuGotowane
ziemniaki ubijamy tłuczkiem (łatwiej się ubiją gdy będą jeszcze gorące, a następnie wystudźcie je), surowe trzemy na drobnych oczkach, po czym łączymy ze
śmietaną,
mąką,
solą i
pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę.
Mięso i
paprykę kroimy w kostkę,
cebulę w cienkie plasterki.Naczynie żaroodporne smarujemy
olejem i przekładamy do niego masę ziemniaczaną, na nią kładziemy
mięso,
cebulę i
paprykę, posypujemy
majerankiem.Zapiekankę pieczemy pod przykryciem przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
P.S.Przed podaniem możecie zapiekankę ozdobić
papryką lub
pomidorami.Jeśli nie macie akurat gotowanego
mięsa możecie je zastąpić dowolną
wędliną, taką jaką lubicie.