Wykonanie
Pyszne, domowe pyzy ziemniaczane z
mięsem. Wymagają trochę pracy i czasu, ale efekt końcowy jest warty zachodu. Do farszu wykorzystałam ugotowane
mięso z rosołu. Tak przygotowane pyzy można mrozić, wystarczy je później podgotować.
Farsz500g
mięsa drobiowego z rosołu2
cebulełyżka
olejułyżeczka
majerankusól,
pieprzMięso zmielić w maszynce.
Cebule pokroić i zeszklić na łyżce
oleju, dodać do
mięsa, dosmakować
majerankiem,
solą i
pieprzem.Ciasto1kg
ziemniaków2
żółtka3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanejsólZiemniaki ugotować, przepuścić przez maszynkę, wymieszać z
mąkami,
żółtkami i
solą, zagnieść ciasto. Z ziemniaczanego ciasta formować kulki, rozpłaszczać na dłoni i w środek nakładać łyżeczkę farszu, zlepić. Pyzy gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez ok. 8 minut. Podałam z podsmażonym
boczkiem i
cebulką.