ßßß Cookit - przepis na Litewskie cepeliny

Litewskie cepeliny

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 1000 gramów
ziemniaki 5 sztuk
mięso mielone 400 gramów
cebula 2 sztuk
majeranek 0.5 łyżek deserowych
sól według uznania
pieprz według uznania
boczek 150 gramów
śmietana kwaśna 5 łyżek stołowych
Wykonanie:
Zetrzeć drobniutko surowe ziemniaki, ugotowane dobrze rozgnieść. Połączyć, wymieszać i posolić.
Podsmażyć cebulę, dodać mięso, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Urywać po sporym kawałku ciasta, robić okrągłe placuszki grubości około 5mm, nakładać na nie wałeczki zimnego farszu i formować owalne kluski. Cepeliny wkładać do osolonego wrzątku i gotować ok. 25 minut.
Wytopić na patelni pokrojony w kostkę boczek, usmażyć na nim posiekaną cebulę, dodać śmietanę, wymieszać i przyprawić. Na półmisku polać sosem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Komentarze:
Autor: komentator
Data: 2011-11-29
ten przepis jest błędny starte ziemniaki trzeba odcedzic przez gaze inaczej wszystko bedzie do wyzucenia
Autor: zbirus
Data: 2009-06-26
Smakują "CEPELINAI".
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3494/Litewskie-cepeliny