ßßß Cookit - przepis na Kartacze

Kartacze

nazwa

Wykonanie

Kartacze- jak okazuje się po przeglądaniu przepisów w internecie każdy robi inaczej..niektórzy kluski lub pyzy nazywają kartaczami itd...U nas kartacze robi się z surowych ziemniaków [ można dodać trochę gotowanych , ale niekoniecznie] bez dodatków mąki itd... Ilości ziemniaków i mięsa trudno mi podać, bo nigdy nie ważę, po prostu przynoszę wiaderko ziemniaków z piwnicy , wyjmuję torebkę mięsa mielonego z zamrażarki i do dzieła.
ziemniaki
mięso mielone
cebula
sól
pieprz
majeranek
Ziemniaki obrać i umyć. Kilka ziemniaków ugotować bez soli, resztę zetrzeć na drobnej tarce.Tak przygotowaną masę z surowych ziemniaków włożyć do gazy i wycisnąć z nich płyn. Dodać ziemniaki ugotowane i przeciśnięte przez praskę i razem wymieszać.Mięso doprawić solą i przyprawami.
W dużym garnku o grubym dnie zagotować osoloną wodę.
Nabierać dużą garść masy ziemniaczanej dłońmi oprószonymi mąką ziemniaczaną i wkładać do niej mięso. Delikatnie owijać mięso masą tak, aby nie wystawało z żadnej strony. Kiedy woda się zagotuje, ostrożnie wkładać kartacze do wrzątku.
Gotować je około 50 minut na wolnym ogniu. Wyjąć i polać zeszkloną cebulką z boczkiem..
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/06/kartacze.html