Wykonanie
Kartacze- jak okazuje się po przeglądaniu przepisów w internecie każdy robi inaczej..niektórzy kluski lub pyzy nazywają kartaczami itd...U nas kartacze robi się z surowych
ziemniaków [ można dodać trochę gotowanych , ale niekoniecznie] bez dodatków
mąki itd... Ilości
ziemniaków i
mięsa trudno mi podać, bo nigdy nie ważę, po prostu przynoszę wiaderko
ziemniaków z piwnicy , wyjmuję torebkę
mięsa mielonego z zamrażarki i do dzieła.
ziemniakimięso mielonecebulasólpieprzmajeranekZiemniaki obrać i umyć. Kilka
ziemniaków ugotować bez
soli, resztę zetrzeć na drobnej tarce.Tak przygotowaną masę z surowych
ziemniaków włożyć do gazy i wycisnąć z nich płyn. Dodać
ziemniaki ugotowane i przeciśnięte przez praskę i razem wymieszać.
Mięso doprawić
solą i
przyprawami.W dużym garnku o grubym dnie zagotować osoloną
wodę.Nabierać dużą garść masy ziemniaczanej dłońmi oprószonymi
mąką ziemniaczaną i wkładać do niej
mięso. Delikatnie owijać
mięso masą tak, aby nie wystawało z żadnej strony. Kiedy
woda się zagotuje, ostrożnie wkładać kartacze do wrzątku.Gotować je około 50 minut na wolnym ogniu. Wyjąć i polać zeszkloną
cebulką z
boczkiem..