Wykonanie
Dziś troszkę prywaty. Nie będzie ani zdrowo, ani lekkostrawnie, ale za to wyjątkowo smacznie. Danie, które dziś zaprezentuję na blogu, znane doskonale wszystkim mieszkańcom Suwalszczyzny, jest jednym z miło wspominanych smaków z dzieciństwa.Pamiętam jak dziś, że dzień przygotowywania kartaczy na obiad był niczym święto w domu. Przygotowania zaczynały się już z samego rana obieraniem całego gara
ziemniaków. Tak u mnie w domu nigdy nie robiło się paru kartaczy, a cały, wielki gar (nie raz przypominało to pawie przemysłową produkcję). Ale nie ma się co dziwić, wystarczyło rzucić hasło, że planuje się na obiad kartacze a wizyta gości była gwarantowana. Ale chyba przez to tak miło wspominam tamte czasy. Od rana w domu krzątanina, gwar, i wielkie oczekiwanie każdego z domowników na talerz gorących, krągłych kartaczy z przepyszną, rumianą
cebulką. Tak to były czasy! Chyba każdy z nas z sentymentem wraca do wspomnień z dzieciństwa, a co bardziej zapada nam w pamięci jak nie smaki maminych obiadków.Kiedyś kartacze były potrawą, przygotowywaną tylko w domowym zaciszu według receptury przekazywanej kolejnym pokoleniom. Teraz kartacze, jako regionalną potrawę, można kupić w wielu barach i restauracjach Suwalszczyzny i nie tylko. Zdarzyło mi się nawet spotkać z mrożonymi kartaczami dostępnymi w jednym z Trójmiejskich supermarketów (nie odważyłam się jednak kupić i spróbować). Podczas weekendowego wyjazdu do rodzinnej miejscowości zdecydowaliśmy się przygotować domowe kartacze .Składniki:ok. 8 kg
ziemniakówok. 3 kg
mięsa mielonegook. 3 średnie
cebulesól,
pieprz,
majeranekmąka ziemniaczana (opcjonalnie)Sposób przygotowania:Przygotowanie kartaczy rozpoczynamy od obrania
ziemniaków. W naszym przypadku było to mniej więcej 8 kg obranych
ziemniaków.
1/4 tej ilości gotujemy, natomiast resztę należy starkować na jednolitą masę, a następnie dokładnie wycisnąć przez pieluchę tetrową lub pończochę.
Ziemniaki odciskamy do oddzielnej miseczki, tak by zachować wyciśnięty sok. W
między czasie odstawiamy ugotowane
ziemniaki do przestudzenia, po czym tłuczemy i łączymy z surową masą.Do masy ziemniaczanej dodajemy
sól oraz otrzymaną z wyciskania
ziemniaków skrobię. Jeśli
ziemniaki były mało mączne i otrzymaliśmy bardzo niewiele
skrobi dodajemy
mąkę ziemniaczaną, tak aby ciasto byłe bardziej kleiste. Dokładnie wyrabiamy ciasto, aby otrzymać elastyczną, jednolitą masę.
Mięso mielimy i przyprawiamy
solą,
pieprzem i
majerankiem oraz dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę (3 szt.). Do farszu
mięsnego dodaliśmy
karkówkę i
szynkę wieprzową. Warto wykorzystać
cebulę oraz tłustsze
mięso dzięki
czemu wypełnienie kartaczy będzie bardziej miękkie i wilgotne.
Kiedy mamy przygotowaną masę ziemniaczaną i farsz
mięsny zabieramy się za formowanie kulek. Bierzemy ok. łyżkę masy ziemniaczanej (rozpłaszczamy), na to kładziemy farsz
mięsnyi formujemy okrągłego kartacza.
Przygotowane kartacze wrzucamy do dużego garnka z gotującą, osoloną
wodą. Gotujemy ok. 50 minut licząc od momentu ponownego zagotowania
wody.
Należy pamiętać by garnek, w którym gotujemy kartacze był na tyle duży aby nasze kulki nie były zbyt gęsto ułożone.Podajemy z zasmażaną
cebulką.
Pyszności prosto z SuwalszczyznyPozdrawiamSmakUla.Podziel się...