ßßß Cookit - przepis na Kartacze podróż do smaków z dzieciństwa

Kartacze podróż do smaków z dzieciństwa

nazwa

Wykonanie

Dziś troszkę prywaty. Nie będzie ani zdrowo, ani lekkostrawnie, ale za to wyjątkowo smacznie. Danie, które dziś zaprezentuję na blogu, znane doskonale wszystkim mieszkańcom Suwalszczyzny, jest jednym z miło wspominanych smaków z dzieciństwa.
Pamiętam jak dziś, że dzień przygotowywania kartaczy na obiad był niczym święto w domu. Przygotowania zaczynały się już z samego rana obieraniem całego gara ziemniaków. Tak u mnie w domu nigdy nie robiło się paru kartaczy, a cały, wielki gar (nie raz przypominało to pawie przemysłową produkcję). Ale nie ma się co dziwić, wystarczyło rzucić hasło, że planuje się na obiad kartacze a wizyta gości była gwarantowana. Ale chyba przez to tak miło wspominam tamte czasy. Od rana w domu krzątanina, gwar, i wielkie oczekiwanie każdego z domowników na talerz gorących, krągłych kartaczy z przepyszną, rumianą cebulką. Tak to były czasy! Chyba każdy z nas z sentymentem wraca do wspomnień z dzieciństwa, a co bardziej zapada nam w pamięci jak nie smaki maminych obiadków.
Kiedyś kartacze były potrawą, przygotowywaną tylko w domowym zaciszu według receptury przekazywanej kolejnym pokoleniom. Teraz kartacze, jako regionalną potrawę, można kupić w wielu barach i restauracjach Suwalszczyzny i nie tylko. Zdarzyło mi się nawet spotkać z mrożonymi kartaczami dostępnymi w jednym z Trójmiejskich supermarketów (nie odważyłam się jednak kupić i spróbować). Podczas weekendowego wyjazdu do rodzinnej miejscowości zdecydowaliśmy się przygotować domowe kartacze .
Składniki:
ok. 8 kg ziemniaków
ok. 3 kg mięsa mielonego
ok. 3 średnie cebule
sól, pieprz, majeranek
mąka ziemniaczana (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Przygotowanie kartaczy rozpoczynamy od obrania ziemniaków. W naszym przypadku było to mniej więcej 8 kg obranych ziemniaków.
1/4 tej ilości gotujemy, natomiast resztę należy starkować na jednolitą masę, a następnie dokładnie wycisnąć przez pieluchę tetrową lub pończochę. Ziemniaki odciskamy do oddzielnej miseczki, tak by zachować wyciśnięty sok. W między czasie odstawiamy ugotowane ziemniaki do przestudzenia, po czym tłuczemy i łączymy z surową masą.
Do masy ziemniaczanej dodajemy sól oraz otrzymaną z wyciskania ziemniaków skrobię. Jeśli ziemniaki były mało mączne i otrzymaliśmy bardzo niewiele skrobi dodajemy mąkę ziemniaczaną, tak aby ciasto byłe bardziej kleiste. Dokładnie wyrabiamy ciasto, aby otrzymać elastyczną, jednolitą masę.
Mięso mielimy i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem oraz dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę (3 szt.). Do farszu mięsnego dodaliśmy karkówkę i szynkę wieprzową. Warto wykorzystać cebulę oraz tłustsze mięso dzięki czemu wypełnienie kartaczy będzie bardziej miękkie i wilgotne.
Kiedy mamy przygotowaną masę ziemniaczaną i farsz mięsny zabieramy się za formowanie kulek. Bierzemy ok. łyżkę masy ziemniaczanej (rozpłaszczamy), na to kładziemy farsz mięsny
i formujemy okrągłego kartacza.
Przygotowane kartacze wrzucamy do dużego garnka z gotującą, osoloną wodą. Gotujemy ok. 50 minut licząc od momentu ponownego zagotowania wody.
Należy pamiętać by garnek, w którym gotujemy kartacze był na tyle duży aby nasze kulki nie były zbyt gęsto ułożone.
Podajemy z zasmażaną cebulką.
Pyszności prosto z Suwalszczyzny
Pozdrawiam
SmakUla.
Podziel się...
Źródło:http://www.smakula.pl/przepisy/kartacze-podroz-do-smakow-z-dziecinstwa