Wykonanie
Dzisiaj będzie ziemniaczano...
Kiszka ziemniaczana to kolejna propozycja do akcji Gotujemy po polsku IV , której patronem jest serwis z pierwszego tłoczenia ...zrobiona przez mojego
męża..1,5 kg
ziemniaków10 dkg tłuszczu1
cebulasól,
pieprz,
majeranekjelita wieprzowe [ około 2 m]
Ziemniaki obrać, umyć i utrzeć na drobnej tarce.Tłuszcz przesmażyć i dodać drobno pokrojoną
cebulę. Utarte
ziemniaki osączyć z nadmiaru soku, dodać tłuszcz wraz z usmażoną
cebulą, doprawić do smaku
ziołami,
solą i
pieprzem. Tą masą wypełniać oczyszczone jelita (nie upychać masy ziemniaczanej zbyt mocno, bo w trakcie pieczenia, powiększy ona swoją objętość.) Końce jelit zawiązać,ułożyć na blaszce i piec około godziny. Podczas pieczenia
kiszkę ziemniaczaną nakłuwać, żeby uniknąć pęknięć, polewać tłuszczem i obracać na drugą stronę.