ßßß Cookit - przepis na Kiszka ziemniaczana

Kiszka ziemniaczana

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj będzie ziemniaczano...Kiszka ziemniaczana to kolejna propozycja do akcji Gotujemy po polsku IV , której patronem jest serwis z pierwszego tłoczenia ...zrobiona przez mojego męża..
1,5 kg ziemniaków
10 dkg tłuszczu
1 cebula
sól, pieprz, majeranek
jelita wieprzowe [ około 2 m]
Ziemniaki obrać, umyć i utrzeć na drobnej tarce.Tłuszcz przesmażyć i dodać drobno pokrojoną cebulę. Utarte ziemniaki osączyć z nadmiaru soku, dodać tłuszcz wraz z usmażoną cebulą, doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem. Tą masą wypełniać oczyszczone jelita (nie upychać masy ziemniaczanej zbyt mocno, bo w trakcie pieczenia, powiększy ona swoją objętość.) Końce jelit zawiązać,ułożyć na blaszce i piec około godziny. Podczas pieczenia kiszkę ziemniaczaną nakłuwać, żeby uniknąć pęknięć, polewać tłuszczem i obracać na drugą stronę.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/11/408-kiszka-ziemniaczana.html