Wykonanie
KARTACZECiasto:2,5 kg
ziemniaków10
ziemniaków ugotowanych dużych1 łyżka
mąki ziemniaczanejFarsz:1 kg
łopatki wieprzowejpieprzsólmajeranekcebula1. Surowe
ziemniaki zetrzeć na tarce, wylać na sitko (może być gaza bądź pielucha), odcisnąć, aby masa ziemniaczana była sucha, krochmal, który powstał zachować.2. Ugotować
ziemniaki, zmielić przez maszynkę do
mięsa albo przecisnąć przez praskę. Wymieszać
ziemniaki surowe, ugotowane i krochmal, posolić, dodać
mąkę ziemniaczaną.3.
Mięso zmielić i przyprawić
solą,
pieprzem i
majerankiem (można kupić już zmielone)4. Ciasto uformować w wałek. Odkroić kawałki o dowolnej szerokości i nadziać przygotowanym
mięsem mielonym.5. Gotowe kartacze gotować ok. 40 min we wrzącej wodzie.6. Przesmażyć na złoto na patelni pokrojoną w kostkę
cebulę.7. Ugotowane kartacze podawać na ciepło z
cebulką.
takie pyszne, że zrobiłam jeszcze raz :))