Wykonanie
Kartacze to bardzo popularne kluski ziemniaczane z
mięsem rodem z Podlasia. Od dawna planowałam je zrobić jednak są trochę pracochłonne więc długo czekały na swoją kolej. Podstawową zasadą przy cieście na kartacze jest proporcja
ziemniaków gotowanych i surowych.
Mięso też powinno być dobrej jakości, i raczej powinno być tłustawe. Kluski wyszły mi dość spore, więcej niż dwóch nie dałam rady zjeść jednak warto było poświęcić kilka godzin na ich przygotowanie. Odgrzewane też smakują wspaniale.
Skłądniki:3 kg
ziemniaków800 g zmielonej
łopatki wieprzowej1
cebula1 łyżka
majeranku suszonego1 łyżeczka
solipieprz do smaku
Mięso zmielić razem z
cebulą, dodać
przyprawy, wyrobić gładką masę, dodać ok. 1/2 szklanki
wody, aby spulchnić masę.2/3
ziemniaków zetrzeć na tarce, pozostałe ugotować. Jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Surowe
ziemniaki odcisnąć przez gazę, dodać do ugotowanych.
Wodę z
ziemniaków delikatnie odlać, pozostałą na dnie
skrobię dodać do
ziemniaków. Moja masa była troche za rzadka więc dodałam 1 łyżkę
mąki ziemniaczanej. Nabierać małe porcje masy, formować płaski placuszek, na środku układać porcję
mięsa i formować kluski.Uformowane kluski rzucać na gotującą się, posoloną
wodę. Gotować na bardzo małym ogniu ok. 15 min. Wyłowione, odcedzone kluski podawać okraszone podsmażoną
cebulką.Smacznego:)