Wykonanie
Święta Wielkanocne już niedługo. Ruch w Gospodzie jakby trochę mniejszy. No to i mój Boss zaczyna wymyślać , co by tu jeszcze wprowadzić do jadłospisu.
Mówi do mnie , że jadł kiedyś cepeliny , bardzo mu smakowały i można by wprowadzić je do karty. Ja znam pod nazwą – kartacze.Jadłospis w Gospodzie jest taki, że nie powstydziłby się go lokal pięciogwiazdkowy. Wprowadzona ostatnio
polędwica Tournedos a’la Rossini chodzi jak burza, no ale muszą być też dania, po pierwsze trochę tańsze, no a co najważniejsze jako że gotujemy głównie dla Polaków – przypominające smakiem dom rodzinny.To właśnie za takie dania jak kotlet
schabowy po chłopsku, kotlet Juhasa,
polędwiczki wieprzowe na sosie
kurkowym, macerowaną
karkówkę z grilla itd. jesteśmy chwaleni i mamy coraz więcej angielskich klientów, którym nasza kuchnia bardzo smakuje.
Hitem okazał się kotlet mielony, ale taki prawdziwy z
łopatki wieprzowej z dodatkiem
majeranku i
śmietany i tradycyjny staropolski zraz zawijany z
wołowiny.
Wracając do kartaczy - najlepsze są tradycyjne – połączenie dwóch gatunków
mięs wołowiny i
baraniny. Obecnie
baranina jest bardzo
droga, a i nie każdy lubi ten gatunek
mięsa. Moja propozycja to połączenie
mięsa wołowego z wieprzowym.Składniki:30 dkg
mięsa wołowego30 dkg
wieprzowej łopatki1
cebula ok. 15 dkg5 ząbków
czosnkuCząber,
majeranek,
sól,
pieprz2 kg.
ziemniakówCebulka i
boczek do polania kartaczyOba rodzaje
mięsa dwukrotnie przemielić przez maszynkę, dobrze wymieszać i dodać startą na tarce
cebulę, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
przyprawy. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać.1/3
ziemniaków ugotować. Pozostałe utrzeć na tarce , położyć na sito i odcisnąć sok. Ugotowane
ziemniaki zmielić, dodać
ziemniaki surowe, doprawić i wyrobić na jednolite ciasto.Uformować placuszki o średnicy 12 cm. Do środka nałożyć masę
mięsną, zlepić brzegi i formować na owalny kształt. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie około 25 – 30 minut. Polać z
cebulką i
boczkiem.