Wykonanie
"Kartacz – historyczny pocisk artyleryjski składający się z lekkiej obudowy wypełnionej kulistymi lotkami".... ale ja nie o tym! Kartacze, o których dziś chcę opowiedzieć, to na pierwszy rzut oka takie większe pyzy. Ale oprócz wielkości, zdecydowanie różni je też sposób wykonania. Mimo, iż zarówno pyzy i kartacze zrobione są w znaczącej części z
ziemniaków.Kartacze, to kolejne po babce ziemniaczanej danie z mojego rodzinnego "Podlasia". Cudzysłowu użyłam umyślnie, ale dzisiaj już nie
będę się rozpisywać i tłumaczyć dlaczego dziś, termin "Podlasie" jest niewłaściwy i obejmuje w dużej części ziemie, które Podlasiem nie są, a nie odnosi się do tych, które są z nim historycznie związane... Tak czy siak kartacze to tradycyjne danie regionu dziś nazywanego Podlasiem, wywodzące się z Litwy, gdzie są nazywane cepelinami. Kartacze to także jeden ze smaków mojego dzieciństwa, wakacji spędzanych u babci na wsi.Najbardziej popularne obecnie "nadzienie" kartaczy to
mielone mięso, ale kiedyś z dużym powodzeniem wypełniało się je
serem, kindziukiem,
kapustą i
grzybami, a nawet
makiem.Trzeba włożyć sporo pracy, aby zrobić takie prawdziwe, dobre kartacze i co więcej - podobno często się nie udają. Ale ćwiczenie czyni mistrza :)
Składniki:- 2 kg
ziemniaków obranych- 1 kg
ziemniaków gotowanych w mundurkach- 40 dag mielonej
wieprzowiny- 30 dag mielonej
wołowiny- 2
cebule,-
sól,
majeranek,
pieprz- 20 dag
boczku-
olej rzepakowy- 1 ząbek
czosnku- ewentualnie
mąka ziemniaczanaPrzygotowanie:
Ziemniaki ścieramy na tarce i odciskamy przez ścierkę.
Wodę, która została z odciskania
ziemniaków, odstawiamy w misce na bok. Gdy na dnie zbierze się krochmal (
skrobia), dodajemy go do ciasta. Następnie dodajemy gotowane
ziemniaki przeciśnięte przez praskę lub zmielone w maszynce do
mielenia mięsa. Całą masę mieszamy i doprawiamy. Jeśli jest za rzadka, dodajemy
mąkę ziemniaczaną.Obie
cebule obieramy i siekamy. Jedną z nich podsmażamy na
oleju wraz z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.
Mięso wieprzowe i wołowe wkładamy do miski. Dodajemy podsmażoną
cebulę,
sól,
pieprz i
majeranek - dokładnie mieszamy.Z ciasta ziemniaczanego formujemy wałek, z którego odkrajamy kolejno kawałki grubości około 2 cm. Na każdym kładziemy łyżkę masy
mięsnej. Ciasto dokładnie zlepiamy, formując okrągłe kluski. Wrzucamy je do wrzącej i osolonej
wody o gotujemy około 50 minut.Podsmażamy druga, niewykorzystaną wcześniej
cebulę, wraz z pokrojonym w kostkę
boczkiem. Gdy kartacze są gotowe, polewamy je
cebulą i
boczkiem.Smacznego!!