Wykonanie
"Prażucha", to danie jednogarnkowe, a nawet jednopatelniowe - wyjątkowo proste i typowo zimowe. Najlepiej smakuje z surówką z
kiszonej kapusty albo
ogórków. Nie wiem, czy występuje pod inną nazwą, ale tak zawsze nazywała je moja babcia.SKŁADNIKI:1/2 kg
kiełbasy (
podwawelska, wyborcza)1/2 kg
ziemniaków1-2
cebule1 łyżka
majerankusól,
pieprzKiełbasę pokroić w plasterki.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry ( niezbyt cienkie).
Cebulę obrać i pokroić w plastry.
Kiełbasę wrzucić do głębokiej patelni i obsmażyć. W misce wymieszać
ziemniaki,
cebulę, posypać
solą,
pieprzem i
majerankiem.
Ziemniaki przełożyć do patelni z
kiełbasą i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, przykryć. Smażyć na niezbyt dużym ogniu ok.20-30 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając "od dna", aby nie przywarło. Jest gotowe, gdy
ziemniaki nie są surowe. Można odkryć i dosmażyć, jeżeli chcemy
mieć bardziej dosmażone
ziemniaki.Uwaga: nie potrzeba dodawać tłuszczu - wystarczy tłuszcz z
kiełbasy.