ßßß Cookit - przepis na Zupa borowikowa

Zupa borowikowa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
włoszczyzna 1 sztuk
cebula 1 sztuk
Borowiki 600 gramów
bulion warzywny 1,5 litrów
oliwa 2 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
śmietana 0,5 szklanek
natka pietruszki według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone grzyby pokroić, a cebule posiekać w drobna kostkę. grzyby smażyć na rozgrzanej na patelni oliwie, ąz odparuje woda, dodać cebule i masło. Mieszając, oprószyć sola oraz pieprzem i smażyć kilka minut.
Oczyszczoną włoszczyznę pokroić w kostkę, włożyć do garnka, zalać bulionem i gotować pod przykryciem 20 minut. Wywar odcedzić i połączyć go z podsmażonymi grzybami. Gotować jeszcze 13 minut. Zdjąć z ognia i wyjąć z zupy kilka całych grzybów. Zupę zmiksować, zabielić śmietaną, doprawić i wymieszać. Posypać posiekaną natką lub tymiankiem. Do każdej porcji zupy włożyć grzybki. Podawać z grzankami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Zupy
Zupy weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10007/Zupa-borowikowa