Wykonanie
Sezon na
grzyby w pełni no i mężczyzna coś tam nazbierał. Tak więc dziś przepis na pyszne
polędwiczki z
grzybami leśnymi - jak zawsze prosty :)Składniki :* 1
polędwica wieprzowa,* 2 łyżki
masła,* 1 szklanka
bulionu warzywnego lub
grzybowego,* 1
cebula,* 500 g
grzybów leśnych,* 2 łyżki kwaśnej
śmietany,* 2 łyżki
natki pietruszki,*
sól,
pieprz,Przygotowanie :
Grzyby oczyść jak najdokładniej, pokrój na kawałki umyj i zostaw na sicie do obcieknięcia.
Polędwicę umyj, osusz i pokrój na centymetrowe plastry.Każdy kawałek lekko rozgnieć pięścią, oprósz
solą i
pieprzem z obu stron.Na patelni rozgrzej
masło, podsmaż
polędwiczki na rumiano z obu stron, przełóż do garnka, zalej gorącym
bulionem.Na tej samej patelni podsmaż posiekaną w kosteczkę, dorzuć
grzyby, smaż kilka minut i dodaj do
mięska.Wszystko duś pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut ( do czasu aż
polędwiczki będą miękkie).Dodaj
śmietanę i posiekaną
natkę pietruszki, zmieszaj i gotowe.