Wykonanie
« Powrót  
KarpDodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
karp 1,6 kilogramówpierniki 100 gramów
włoszczyzna 1 porcja
piwo ciemne 2 szklanek
cebula 1 sztuk
cytryna 1 sztuk
masło 4 łyżek stołowych
rodzynki 3 łyżek stołowych
galaretka z
czarnej porzeczki 1 szklanek
pieprz 3 szczypta
goździk 3 sztuk
listek laurowy 1 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
natka pietruszki według uznaniaWykonanie:Posiekać
cebulkę, oczyścić umyć i pokroić
włoszczyznę. Przełożyć do dużego rondla razem z ziarnkami
pieprzu,
goździkami, oraz listkami laurowymi. Zalać dwoma szklankami
wody. Gotować pod przykryciem około 15 minut, przecedzić. pokruszyć pierniki. Sparzyć
cytrynę, połowę pokroić w paski. Przelać do garnka
wywar, dodać pierniki, plasterki
cytryny,
rodzynki oraz
piwo, gotować około 10 minut. Umyć
karpia, pokroić na 8 porcji. Przełożyć do sosu, dusić około 20 minut pod przykryciem. Wyjąć
rybę z sosu, odłożyć w ciepłe miejsce. Doprawić sos
sokiem z połowy
cytryny,
galaretką,
solą i
pieprzem. Zimne
masło pokroić w kostkę, dodać do gorącego sosu. Przełożyć
karpia na półmisek, polać sosem, udekorować
natką pietruszki.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z RybWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: