ßßß Cookit - przepis na Karp

Karp

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Karp
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
karp 1,6 kilogramów
pierniki 100 gramów
włoszczyzna 1 porcja
piwo ciemne 2 szklanek
cebula 1 sztuk
cytryna 1 sztuk
masło 4 łyżek stołowych
rodzynki 3 łyżek stołowych
galaretka z czarnej porzeczki 1 szklanek
pieprz 3 szczypta
goździk 3 sztuk
listek laurowy 1 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
natka pietruszki według uznania
Wykonanie:
Posiekać cebulkę, oczyścić umyć i pokroić włoszczyznę. Przełożyć do dużego rondla razem z ziarnkami pieprzu, goździkami, oraz listkami laurowymi. Zalać dwoma szklankami wody. Gotować pod przykryciem około 15 minut, przecedzić. pokruszyć pierniki. Sparzyć cytrynę, połowę pokroić w paski. Przelać do garnka wywar, dodać pierniki, plasterki cytryny, rodzynki oraz piwo, gotować około 10 minut. Umyć karpia, pokroić na 8 porcji. Przełożyć do sosu, dusić około 20 minut pod przykryciem. Wyjąć rybę z sosu, odłożyć w ciepłe miejsce. Doprawić sos sokiem z połowy cytryny, galaretką, solą i pieprzem. Zimne masło pokroić w kostkę, dodać do gorącego sosu. Przełożyć karpia na półmisek, polać sosem, udekorować natką pietruszki.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Ryb
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5507/Karp-