ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegokarp 1,6 kilogramówpierniki 100 gramówwłoszczyzna 1 porcjapiwo ciemne 2 szklanekcebula 1 sztukcytryna 1 sztukmasło 4 łyżek stołowychrodzynki 3 łyżek stołowychgalaretka z czarnej porzeczki 1 szklanekpieprz 3 szczyptagoździk 3 sztuklistek laurowy 1 sztuksól według uznaniapieprz według uznanianatka pietruszki według uznaniaWykonanie:Posiekać cebulkę, oczyścić umyć i pokroić włoszczyznę. Przełożyć do dużego rondla razem z ziarnkami pieprzu, goździkami, oraz listkami laurowymi. Zalać dwoma szklankami wody. Gotować pod przykryciem około 15 minut, przecedzić. pokruszyć pierniki. Sparzyć cytrynę, połowę pokroić w paski. Przelać do garnka wywar, dodać pierniki, plasterki cytryny, rodzynki oraz piwo, gotować około 10 minut. Umyć karpia, pokroić na 8 porcji. Przełożyć do sosu, dusić około 20 minut pod przykryciem. Wyjąć rybę z sosu, odłożyć w ciepłe miejsce. Doprawić sos sokiem z połowy cytryny, galaretką, solą i pieprzem. Zimne masło pokroić w kostkę, dodać do gorącego sosu. Przełożyć karpia na półmisek, polać sosem, udekorować natką pietruszki.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z RybWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: