ßßß Cookit - przepis na Karp w czerwonym winie

Karp w czerwonym winie

nazwa

Wykonanie

Karpia można zjeść przygotowanego tradycyjnie obtaczanego w jajku i macę, a później smażonego na oleju. Można też przygotować go w płatkach migdałów. Jednak nasze najnowsze odkrycie, zdecydowanie góruje nad tymi dwoma sposobami przyrządzania karpia. Jest to rybka smażona w delikatnym czerwonym winie z dodatkiem cebulki, marchewki i rodzynek. Kulinarne niebo na podniebieniu.
Potrawa wolna od glutenu.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
2 kawałki karpia
Cebula
Marchewka
Garść rodzynek
Kieliszek wina
Łyżka masła
½ łyżki mąki
Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, liść laurowy, goździk, ½ łyżeczka cukru
Rodzynki umieszczamy w miseczce i zalewamy wodą. Karpia myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie doprawiamy go solą i pieprzem z obu stron. Marchewkę obieramy i siekamy w talarki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelnie rozpuszczamy masło,, wrzucamy marchewkę, cebulę oraz odsączone rodzynki. Przesmażamy przez chwilkę. Dolewamy wino i dodajemy mąkę. Mieszając smażymy kolejną chwilkę. Dorzucamy liść laurowy, goździk, cukier oraz sól i pieprz. Całość smażymy 5 minut mieszając co chwilę. Na samym środku patelni robimy miejsce i układamy karpie. Smażymy z obu stron po kilka minut. Podajemy na ciepło, polane sosem. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/12/karp-w-czerwonym-winie.html