Wykonanie
Karpia można zjeść przygotowanego tradycyjnie obtaczanego w
jajku i macę, a później smażonego na
oleju. Można też przygotować go w płatkach
migdałów. Jednak nasze najnowsze odkrycie, zdecydowanie góruje nad tymi dwoma sposobami przyrządzania
karpia. Jest to
rybka smażona w delikatnym
czerwonym winie z dodatkiem
cebulki,
marchewki i
rodzynek. Kulinarne niebo na podniebieniu.
Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 2Czas przygotowania: 20 minutSkładniki:2 kawałki
karpiaCebulaMarchewkaGarść
rodzynekKieliszek
winaŁyżka
masła½ łyżki
mąkiPrzyprawy: świeżo mielony
pieprz, świeżo mielona
sól,
liść laurowy,
goździk, ½ łyżeczka
cukruRodzynki umieszczamy w miseczce i zalewamy
wodą.
Karpia myjemy pod bieżącą
wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie doprawiamy go
solą i
pieprzem z obu stron.
Marchewkę obieramy i siekamy w talarki.
Cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelnie rozpuszczamy
masło,, wrzucamy
marchewkę,
cebulę oraz odsączone
rodzynki. Przesmażamy przez chwilkę. Dolewamy
wino i dodajemy
mąkę. Mieszając smażymy kolejną chwilkę. Dorzucamy
liść laurowy,
goździk,
cukier oraz
sól i
pieprz. Całość smażymy 5 minut mieszając co chwilę. Na samym środku patelni robimy miejsce i układamy karpie. Smażymy z obu stron po kilka minut. Podajemy na ciepło, polane sosem. Smacznego.