ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegoschab bez kosci 1 kilogramówmasło 30 gramówwłoszczyzna 1 sztukcebula 1 sztukgoździki 1 sztukliść laurowy 1 sztuknatka pietruszki według uznaniapieprz - ziarenka według uznaniatymianek według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone mięso posolić, popieprzyć, obrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Zagotować w dużym garnku ok. 1,5 l wody, posolić, dodać obraną cebulę z wkutym w nią goździkiem, natkę pietruszki, włoszczyznę i przyprawy. Zrumienione mięso włożyć do wrzątku i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 35-45 min. Mięso wyjąć z wywaru, dokładnie osączyć i osuszyć czystą ściereczką. Powtórnie włożyć na pozostały tłuszcz i rumienić, obracając co jakiś czas na patelni, aż nabierze ładnego koloru. Po zupełnym wystudzeniu pokroić schab w cienkie plastry. Podawać na zimno z zimnymi sosami majonezowymi oraz marynatami z grzybów, warzyw albo owoców.Uwagi:Masło można zastąpić margaryną.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: