ßßß Cookit - przepis na Schab po rzeźnicku

Schab po rzeźnicku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
schab bez kosci 1 kilogramów
masło 30 gramów
włoszczyzna 1 sztuk
cebula 1 sztuk
goździki 1 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
natka pietruszki według uznania
pieprz - ziarenka według uznania
tymianek według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone mięso posolić, popieprzyć, obrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Zagotować w dużym garnku ok. 1,5 l wody, posolić, dodać obraną cebulę z wkutym w nią goździkiem, natkę pietruszki, włoszczyznę i przyprawy. Zrumienione mięso włożyć do wrzątku i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 35-45 min. Mięso wyjąć z wywaru, dokładnie osączyć i osuszyć czystą ściereczką. Powtórnie włożyć na pozostały tłuszcz i rumienić, obracając co jakiś czas na patelni, aż nabierze ładnego koloru. Po zupełnym wystudzeniu pokroić schab w cienkie plastry. Podawać na zimno z zimnymi sosami majonezowymi oraz marynatami z grzybów, warzyw albo owoców.
Uwagi:
Masło można zastąpić margaryną.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7306/Schab-po-rzeznicku