Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
schab bez kosci 1 kilogramów
masło 30 gramów
włoszczyzna 1 sztuk
cebula 1 sztuk
goździki 1 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
natka pietruszki według uznania
pieprz - ziarenka według uznania
tymianek według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone
mięso posolić, popieprzyć, obrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Zagotować w dużym garnku ok. 1,5 l
wody, posolić, dodać obraną
cebulę z wkutym w nią
goździkiem,
natkę pietruszki,
włoszczyznę i
przyprawy. Zrumienione
mięso włożyć do wrzątku i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 35-45 min.
Mięso wyjąć z
wywaru, dokładnie osączyć i osuszyć czystą ściereczką. Powtórnie włożyć na pozostały tłuszcz i rumienić, obracając co jakiś czas na patelni, aż nabierze ładnego koloru. Po zupełnym wystudzeniu pokroić
schab w cienkie plastry. Podawać na zimno z zimnymi sosami majonezowymi oraz marynatami z
grzybów, warzyw albo
owoców.Uwagi:
Masło można zastąpić
margaryną.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: