Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
bulion 1 szklanek
cebula 4 - 5 sztuk
masło 80 gramów
tymianek według uznania
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
liść laurowy 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną
cebulę pokroić na plasterki, zeszklić na łyżce tłuszczu. Oczyszczone i pokrojone w plasterki
ziemniaki ułożyć na sicie, zanurzyć na chwilę w garnku z wrzącą
wodą, po czym osączyć. Żaroodporne naczynie wysmarować
masłem. Układać na przemian warstwami
ziemniaki i
cebulę, przesypując je
solą,
pieprzem,
tymiankiem, pokruszonym
liściem laurowym i posiekana
natką. Ostatnią warstwę powinny stanowić
ziemniaki. Całość zalać
bulionem z kostki, obłożyć plastrami
masła, wstawić do gorącego piekarnika i piec, aż
ziemniaki się zrumienią (ok. 50 min).
Ziemniaki po piekarsku są smacznym dodatkiem do wszelkich
mięs i ryb pieczonych, a z porcją sezonowej surówki - pełnowartościowym pełnym daniem.Uwagi:
Masło można zastąpić
margaryną.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Jarzyny i Pasztety weg.Kuchnia PolskaZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: