ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki po piekarsku

Ziemniaki po piekarsku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
bulion 1 szklanek
cebula 4 - 5 sztuk
masło 80 gramów
tymianek według uznania
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
liść laurowy 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczoną cebulę pokroić na plasterki, zeszklić na łyżce tłuszczu. Oczyszczone i pokrojone w plasterki ziemniaki ułożyć na sicie, zanurzyć na chwilę w garnku z wrzącą wodą, po czym osączyć. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Układać na przemian warstwami ziemniaki i cebulę, przesypując je solą, pieprzem, tymiankiem, pokruszonym liściem laurowym i posiekana natką. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki. Całość zalać bulionem z kostki, obłożyć plastrami masła, wstawić do gorącego piekarnika i piec, aż ziemniaki się zrumienią (ok. 50 min). Ziemniaki po piekarsku są smacznym dodatkiem do wszelkich mięs i ryb pieczonych, a z porcją sezonowej surówki - pełnowartościowym pełnym daniem.
Uwagi:
Masło można zastąpić margaryną.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Jarzyny i Pasztety weg.
Kuchnia Polska
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7287/Ziemniaki-po-piekarsku