ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegoziemniaki 1 kilogramówbulion 1 szklanekcebula 4 - 5 sztukmasło 80 gramówtymianek według uznanianatka pietruszki 2 łyżek stołowychliść laurowy 1 sztukpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną cebulę pokroić na plasterki, zeszklić na łyżce tłuszczu. Oczyszczone i pokrojone w plasterki ziemniaki ułożyć na sicie, zanurzyć na chwilę w garnku z wrzącą wodą, po czym osączyć. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Układać na przemian warstwami ziemniaki i cebulę, przesypując je solą, pieprzem, tymiankiem, pokruszonym liściem laurowym i posiekana natką. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki. Całość zalać bulionem z kostki, obłożyć plastrami masła, wstawić do gorącego piekarnika i piec, aż ziemniaki się zrumienią (ok. 50 min). Ziemniaki po piekarsku są smacznym dodatkiem do wszelkich mięs i ryb pieczonych, a z porcją sezonowej surówki - pełnowartościowym pełnym daniem.Uwagi:Masło można zastąpić margaryną.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Jarzyny i Pasztety weg.Kuchnia PolskaZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: