Kwintesencja kuchni francuskiej. Jej smak zna chyba każdy. Wbrew pozorom taką zupę przygotowuje się nieziemsko prosto. Można ją tylko posypać serem żółtym i grzankami, jednak świetnie sprawdzi się zapiekana np pod ciastem francuskim, lub po prostu pod grubą warstwą żółtego sera! Każdy znajdzie coś dla siebie! Bon appetit!składniki:5 średnich cebul1 l bulionustarty żółty sergrzanki5 łyżek masłasól, pieprzposiekana natka pietruszkiMasło roztapiamy w garnku. Cebulę kroimy w piórka i przysmażamy na maśle 20 minut, aż będzie lekko rumiana. Zalewamy bulionem i gotujemy 20-25 minut, aż cebula będzie miękka. Dodajemy pieprz i jeśli zachodzi taka potrzeba również sól. Zupę przelewamy do misek, posypujemy grzankami, posiekaną natką pietruszki i dużą ilością żółtego sera.