Wykonanie
Smak
kurczaka błyskawicznego, duszonego, można urozmaicić dodając
pieczarki zamiast
pomidorów lub dodając
wino.SKŁADNIKI:1 sprawiony
kurczak ok.1,5 kg1
cebula1 puszka / karton
pomidorów krojonych bez skóry5 dag
masła lub
margaryny2-3 łyżeczki
tymianku1
liść laurowysól,
pieprzKurczaka podzielić na części:2 udka, każde na pół, 2 skrzydełka, 2 piersi, każda na pół.
Mięso obsmażyć na
maśle na złoty kolor ze wszystkich stron i przełożyć do garnka. Dodać posiekaną
cebulę,
liść laurowy,
tymianek i
pomidory. Przyprawić. Można dodać
wino i/lub 25 dag pokrojonych w plasterki
pieczarek. Dusić pod przykryciem ok. 40 minut ( w szybkowarze 15 minut). Podawać z
ryżem lub
ziemniakami i
sałatą.