ßßß Cookit - przepis na Holiszki, czyli gołąbki po żydowsku

Holiszki, czyli gołąbki po żydowsku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
kapusta włoska 1 sztuk
mięso mielone drobiowe 500 gramów
cebula 3 sztuk
ryż 1 szklanek
pomidory 4 sztuk
rodzynki 3 łyżek stołowych
jajka 2 sztuk
koncentrat pomidorowy 1 puszka
masło 2 łyżek stołowych
olej 2 łyżek stołowych
bulion warzywny 1 szklanek
czosnek 3 ząbki
kolendra według uznania
bazylia według uznania
gałka muszkatałowa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
W osolonym wrzątku ugotować do miękkości ryż i osączyć. Oczyszczoną, posiekana 1 cebulę zeszklić na oleju i wymieszać z mięsem, łyżka rodzynek, ryżem oraz jajkami. Mieszając, doprawić bazylią, kolendrą, gałką, sola oraz pieprzem. Oczyszczona kapustę z blanszować w osolonym wrzątku i ostrożnie podzielić na liście. Na listkach ułożyć farsz i zwinąć gołąbki. Układać je w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem. Pozostałe oczyszczone cebule posiekać, obrane pomidory pokroić w kostkę i wymieszać z cebula oraz reszta rodzynek i położyć na gołąbkach. Całość polać bulionem wymieszanym z koncentratem i posiekanym czosnkiem. Obłożyć wiórkami masła i zapiekać 50 minut w 190 stopniach.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11612/Holiszki,-czyli-golabki-po-zydowsku