Wykonanie
Obiecałam sobie w tym roku, że
będę próbować wiele nowych przepsiów, zwłaszcza na nadziewane warzywa.
Cukinię już zrobiłam więc teraz kolej przyszła na
pomidory. Wahałam się trochę nad nimi bo zazwyczaj pieczone
pomidory smakują trochę kwaśno. Ale w połączeniu z pysznym, mięsnym farszem nie było tak źle. Było to całkiem zaskakujące doznanie smakowe. Przepis pochodzi z bardzo starego numeru Mojego Gotowania.
Składniki:8 dag
ryżusól8 dużych
pomidorówduża
cebulapęczek
natki pietruszkiłyżka
masła25 dag
mielonego mięsajajkopieprz1/2 szklanki
bulionu warzywnegołyżka
koncentratu pomidorowego100 ml
śmietanyRyż ugotować w osolonym wrzątku.
Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Odkroić wierzch, wydrążyć łyżką.
Cebulę obrać, drobno posiekać.
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać.
Cebulę i
natkę pietruszki usmażyć na
maśle. Dodać
ryż,
mielone mięso,
jajko. Wymieszać, przyprawić
solą i
pieprzem, napełnić
pomidory. Wlać
bulion, dodać koncentrat,
sól,
pieprz i wymieszać. Ułożyć napełnione
pomidory w naczyniu żaroodpornym i piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Wytworzony sos można zaprawic
śmietaną.Smacznego:)