Wykonanie
Niektórzy nazywają je gołąbkami dla leniwych… Ja jakoś ich tak nie traktuje. Oczywiście są szybsze w przygotowaniu niż tradycyjne, ale czy zastępują je tak w 100 % ? No nie, bo tradycyjne to tradycyjne.. zawinięte w
kapustę, w sosie – to są gołąbki :)A te, bez zawijania ? W smaku są identyczne jak zawijane, a różnią się chyba jedynie właśnie tym, że
kapusta jest w środku a nie na zewnątrz ;) i oczywiście wspomnianym już, szybszym przygotowaniem.Są świetną alternatywą, kiedy mamy ochotę na gołąbki, ale nie chce nam się bawić w zawijanie i gotowanie
kapusty :)Ja użyłam
kapusty pekińskiej, ale oczywiście można ją zastąpić białą,
młodą kapustą :)Składniki:Na gołąbki:– 600g
mięsa mielonego– pół dużej
kapusty pekińskiej ( myślę że można dać trochę więcej, ale ja miałam tylko tyle )– 1
cebula– 1
jajko ( opcjonalnie )– 1,5 woreczka
ryżu– garść posiekanej
natki pietruszki–
sól,
pieprz,
czosnek–
mąka do obtaczaniaNa sos:– mały
koncentrat pomidorowy– 1
cebula–
sól,
pieprzPrzygotowanie:*
Kapustę pekińską siekamy jak na surówkę,
ryż gotujemy wg. wskazówek na opakowaniu,
cebulę kroimy w kostkę, a
czosnek przeciskamy przez praskę.* Wszystkie składniki na gołąbki łączymy ze sobą i przyprawiamy do smaku.* Kiedy mamy gotową naszą
mięsno-
ryżową masę, formujemy z niej lekko podłużne kotleciki, wielkości dłoni.* Kotleciki obtaczamy w
mące i smażymy z dwóch stron na brązowo.* Gdy mamy już wszystkie ” gołąbki ” usmażone, przekładamy je do dużego garnka, dodajemy do nich
koncentrat pomidorowy i zalewamy
wodą, tak by przykryła wszystkie gołąbki.*
Cebulę szklimy na złoty kolor na patelni, na której smażyliśmy gołąbki i dodajemy do garnka. Wszystko przyprawiamy
solą i
pieprzem według własnych kubków
smakowych.* Gotujemy na małym ogniu około 40 minut.
Oczywiście nie wytrzymałam i zjadłam jednego zaraz po usmażeniu :)
Kategorie: