ßßß Cookit - przepis na Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

nazwa

Wykonanie

Niektórzy nazywają je gołąbkami dla leniwych… Ja jakoś ich tak nie traktuje. Oczywiście są szybsze w przygotowaniu niż tradycyjne, ale czy zastępują je tak w 100 % ? No nie, bo tradycyjne to tradycyjne.. zawinięte w kapustę, w sosie – to są gołąbki :)
A te, bez zawijania ? W smaku są identyczne jak zawijane, a różnią się chyba jedynie właśnie tym, że kapusta jest w środku a nie na zewnątrz ;) i oczywiście wspomnianym już, szybszym przygotowaniem.
Są świetną alternatywą, kiedy mamy ochotę na gołąbki, ale nie chce nam się bawić w zawijanie i gotowanie kapusty :)
Ja użyłam kapusty pekińskiej, ale oczywiście można ją zastąpić białą, młodą kapustą :)
Składniki:
Na gołąbki:
– 600g mięsa mielonego
– pół dużej kapusty pekińskiej ( myślę że można dać trochę więcej, ale ja miałam tylko tyle )
– 1 cebula
– 1 jajko ( opcjonalnie )
– 1,5 woreczka ryżu
– garść posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, czosnek
mąka do obtaczania
Na sos:
– mały koncentrat pomidorowy
– 1 cebula
sól, pieprz
Przygotowanie:
* Kapustę pekińską siekamy jak na surówkę, ryż gotujemy wg. wskazówek na opakowaniu, cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
* Wszystkie składniki na gołąbki łączymy ze sobą i przyprawiamy do smaku.
* Kiedy mamy gotową naszą mięsno-ryżową masę, formujemy z niej lekko podłużne kotleciki, wielkości dłoni.
* Kotleciki obtaczamy w mące i smażymy z dwóch stron na brązowo.
* Gdy mamy już wszystkie ” gołąbki ” usmażone, przekładamy je do dużego garnka, dodajemy do nich koncentrat pomidorowy i zalewamy wodą, tak by przykryła wszystkie gołąbki.
* Cebulę szklimy na złoty kolor na patelni, na której smażyliśmy gołąbki i dodajemy do garnka. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem według własnych kubków smakowych.
* Gotujemy na małym ogniu około 40 minut.
Oczywiście nie wytrzymałam i zjadłam jednego zaraz po usmażeniu :)
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/golabki-bez-zawijania-z-kapusta-pekinska