Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegopłaty lazanii 12 sztuk
masło 80 gramów
mozzarella 150 gramów
ser żółty 100 gramów
marchewka 1 sztuk
seler naciowy 1 łodyga
pomidory 500 gramów
cebula 2 sztuk
czosnek 1 ząbki
oliwa 2 łyżek stołowych
mięso mielone wołowe 450 gramów
bulion 0,5 szklanek
wino czerwone wytrawne 0,5 szklanek
szynka wołowa gotowana 100 gramów
majeranek według uznania
gałka muszkatołowa według uznania
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
masło 80 gramów
mąka 80 gramów
mleko 1 litrów
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną
marchewkę pokroić w drobna kostkę, a
seler w plasterki. Sparzone, obrane ze skórki
pomidory pokroić w kostkę. Oczyszczona, posiekaną
cebule oraz
czosnek obsmażyć na
oliwie. Dodać
seler,
marchewkę oraz
mięso, mieszając, smażyć kilka minut. Wlać
bulion oraz
wino i dusić, aż sos nieco odparuje. Dodać
pomidory i dusić 35 minut na wolnym ogniu. Wrzucić
szynkę pokrojona w kostkę oraz wszystkie
przyprawy i wymieszać.Z
masła i
maki zrobić jasna zasmażkę, mieszając ją, rozprowadzić zimnym
mlekiem. podgrzewać, aż beszamel zgęstnieje. Doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem i gałką. w dużej ilości
wody obgotować lazanie. Połowa
masła posmarować formę do zapiekania, przykryć 3 płatami lazanii, rozłożyć na nich 1/3 ragout, polać beszamelem. Na wierzchu położyć 2-3 plastry
mozzarelli i następne 3 płaty lazanii. Kolejne 2 warstwy ułożyć tak samo. Całość przykryć płatami
makaronu, polać beszamelem, posypać
startym serem i reszta pokrojonego
masła. Zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaPotrawy z
MakaronemPotrawy z
MięsaPotrawy z
seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: