Wykonanie
Pamiętam jak ładne lata temu moja rodzicielka przywiozła ten przepis z Włoch. Dostała go na kartce od znajomej, odręcznie spisany po włosku- no i chyba tłumaczenie jej wyszło, bo za każdym razem lasagne też wychodzi. Tym razem z dodatkiem
jarmużu, który możecie pominąć (ale jeśli tylko macie do niego dostęp- polecam dodać).
(Przepis na dużą blachę)Paczka
makaronu do lasagne (lub domowy
makaron)150 g
mozzarelli (można zastąpić
żółtym serem)100 g startego
parmezanu50 g
masłaRagout:600 g
mięsa mielonego (np. wołowo-wieprzowe)750 g
pomidorów świeżych lub 2
puszki pomidorów w zalewie1/2 szklanki
czerwonego wina wytrawnego1 szklanka
bulionu (warzywnego lub
mięsnego)2 łyżki
oliwy1 duża
marchewka1/3
korzenia selera (w oryginale 1 łodyga naciowego)2
cebule1 ząbek
czosnkudo smaku:
szałwia,
rozmaryn,
pieprz,
sólSos beszamelowy:100 g
masła100 g
mąki1 litr
mlekaszczypta
gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz do smakuDodatkowo:200 g
jarmużuŻeby rozłożyć przygotowanie w czasie ragout można przyrządzić dzień wcześniej.
Marchewkę i
selera pokroić w drobną kostkę.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, również pokroić w kostkę.
Cebulę drobno posiekać i razem z
selerem i
marchewką obsmażyć na
oliwie. Dodać
mięso, smażyć kilka minut mieszając od czasu do czasu. Wlać
wino i dusić aż sos nieco odparuje. Dodać
pomidory, podlać
bulionem i dusić jeszcze 40 minut na wolnym ogniu. Przyprawić.Beszamel: Z
masła i przesianej
mąki zrobić jasnę zasmażkę (pierwszego stopnia) i ciągle mieszając (najlepiej trzepaczką)rozprowadzić ją zimnym
mlekiem. Podgrzewać na małym ogniu aż beszamel zgęstnieje. Przyprawić.Płaty
makaronu krótko obgotować w małej ilości
wody. Lub przygotować dwie miski: jedną wypełnić wrzątkiem, drugą bardzo zimną
wodą. Płaty
makaronu najpierw (porcjami) wkładamy do gorącej
wody, a gdy nieco zmiękną przekładamy do zimnej. Powtarzamy te czynności aby na bieżąco
mieć gotowy
makaron.Formę do zapiekania/blachę, wysmarować
masłem, przykryć cienką warstwą jeszcze ciepłego
sosu beszamelowego, ułożyć płaty
makaronowe tak aby nie zastawiać luk, w razie potrzeby przyciąć. Na to położyć warstwę beszamelu i ragout (mogą się trochę wymieszać), rozdrobnione liście
jarmużu (
jarmuż najlepiej wcześniej zblanszować), posypać posiekaną
mozzarellą i startym
parmezanem, następnie ułożyć płaty
makaronu- powtarzać aż do wykorzystania składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty
makaronu polane beszamelem, posypane
parmezanem i wiórkami
masła, no i tutaj jeszcze z dodatkiem pozostałego
jarmużu.Zapiekać 30 minut w temperaturze 180 st. C.