ßßß
W popularnych sieciach czasami udaje się kupić ryby i owoce morza z certyfikatem MSC. To od nas, konsumentów zależy jak często będą się dobre jakościowo dorsze, halibuty, śledzie, czy homary z certyfikatem MSC. Szukajcie tego niebieskiego znaku.Dorsz to fascynująca ryba, znana na naszych stołach od tysięcy lat, jeszcze zanim stoły wymyślono. Znane są trzy gatunki dorsza: atlantycki, pacyficzny oraz grenlandzki. Ryba ta może żyć wodach o różnym stopniu zasolenia i dość chłodnych, dzięki czemu występuje zarówno w Bałtyku, jak i Atlantyku. Świetnie potrafi odnaleźć pożywienie w mętnych wodach, dzięki charakterystycznym wąsiskom, które zawierają receptury czuciowe. Dorsz zaliczany jest do ryb lekkostrawnych i dietetycznych, a jego białe mięso jest soczyste i delikatne. Dobry dorsz atlantycki może być prawdziwym rarytasem na stole.Z racji niezwykle ekstensywnych połowów, zasoby dorsza pod koniec XX w. drastycznie się zmniejszyły. Jako, że stan dorsz bałtyckiego jest negatywnie oceniany przez naukowców, lepiej poszukać dorsza atlantyckiego z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC, który jest poławiany na północno - wschodnim Atlantyku oraz północnym Pacyfiku.A jak Wy przyrządzacie białe ryby w kuchni? Jakie jadacie najczęściej? Poszperajcie na blogu w poszukiwaniu innych przepisów na ryby w tym dorsza:Dorsz pieczony w pergaminieZupa rybna z szafranem i wermutemNorweski dorsz skreiSałatka z dorszem skrei i cytrusamiSolianka - zupa rosyjskich rybakówRoladki z dorsza w sosie holenderskimA tym razem zapraszam na wykwintną wersję dania z dorszem atlantyckim - dorsz z kaparami i szafranowym risotto. Zobaczcie film:Oczywiście nieocenionym pomocnikiem w przygotowaniu risotto będzie Thermomix. Całość można jednak zrobić tez w głębokiej patelni, czy garnku choć tu już moja cierpliwość nie wystarcza, zatem poniżej wersja jedynie na Thermomix.To danie jest niesamowicie lekkie, risotto pełne puszystości, delikatnego smaku szafranu ze złotymi refleksami. Dorsz króciutko smażony w maśle, otulony palonym masłem z nutą cytryny i słonych kaparów idealnie przełamuje kremowość i słodycz risotto.Dorsz z kaparami i szafranowymi risotto4 porcjeRisotto szafranowe70g parmezanu70g szalotki przekrojonej na pół3 ząbki czosnku40g oliwy extra virgin40g masła330 ryżu arborio150g wytrawnego białego wina650g wody1/2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego1 łyżeczka szafranu1 łyżeczka soliwersja na Thermomixdo naczynia miksującego dodaj parmezan pokrojony na kilka kawałków -> posiekaj 10s/obr 9. przełóż do niedużej miseczki, opłukaj i osusz naczynie miksujące.do naczynia miksującego dodaj szalotki przekrojone na pół, ząbki czosnku, oliwę i 20g masła -> posiekaj 5s / ober 5, zgarnij składniki na dno naczynia miksującego -> duś 3min/Varoma/obr 1dodaj ryż -> gotuj BEZ MIARKI 3 min/Varoma // obr WSTECZNE 1dodaj wino -> gotuj BEZ MIARKI 2 min / 100°C/obr WSTECZNE 1dodaj wodę, koncentrat bulionu drobiowego, szafran, sól, wymieszaj kopystką, na pokrywie postaw koszyczek zamiast miarki -> gotuj 14 minut / 100°C/ obr WSTECZNE 1pozostaw risotto ok 2 minut w naczyniu miksującym, dodaj pozostałe 20g masła i starty parmezan, wymieszaj kopystką i podawaj z dorszemW czasie, gdy risotto się gotuje, przygotuj dorsza.500g dorsza atlantyckiego z certyfikatem MSCsól i biały pieprz100g masła30g soku z cytryny1 łyżki drobnych kaparów2 łyżki posiekanej natki pietruszkiDorsza podziel na 4 części, oprósz lekko solą i białym pieprzem.Rozgrzej 30g masła na patelni i na ostrym ogniu przesmaż dorsza dosłownie 2 minuty z każdej strony, żeby lekko się zrumienił. Zdejmij dorsza z patelni, przykryj folią alu i trzymaj w cieple. Na patelnię dodaj pozostałe masło i pozwól żeby na niewielkim ogniu zaczęło się pienić, wówczas dodaj sok z cytryny i posiekane kapary oraz natkę, mieszaj masło na patelni przez chwilę, następnie włóż ostrożnie kawałki ryby na patelnię i polewając stale kaparowym masłem od góry przesmażaj przez chwilę na niewielkim ogniu.Wyłóż risotto na 4 talerze, na wierzchu ułóż po kawałku dorsza i polej rybę pozostałym sosem maślano-kaparowym. Posyp listkami natki i oprósz białym pieprzem i od razu podawaj. Najlepiej z kieliszkiem białego wina._____________ ___________________________________ tym wpisem wspieram kampanię MSC Polska #BiałeRybyZeZnakiemMSC #WybierajMSC* MSC (Marine Stewardship Council) jest niezależną, międzynarodową organizacją pozarządową. Wraz z naukowcami, rybakami oraz organizacjami ekologicznymi MSC opracowało standardy środowiskowe w zakresie zrównoważonego rybołówstwa, aby promować przyjazne środowisku praktyki rybackie wśród konsumentów i partnerów na całym świecie. Działania MSC obejmują wyróżnianie odpowiedzialnych praktyk rybackich certyfikatem MSC, certyfikację w łańcuchu dostaw, współpracę z partnerami biznesowymi oraz programy edukacyjne wpływające na decyzję zakupowe konsumentów na całym świecie. Niebieski certyfikat MSC znajdujący się na produktach rybnych i owocach morza pochodzących ze zrównoważonych połowów, gwarantuje, że pochodzą one ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk, a produktami rybnymi i owocami morza będziemy cieszyć się zarówno my jak i przyszłe pokolenia. W program MSC zaangażowanych jest obecnie już ponad 400 rybołówstw, co przekłada się na ponad 17% światowych połowów dzikich ryb i owoców morza. Dzięki temu na pólkach sklepowych na całym świecie dostępnych jest już ponad 18 000 różnych produktów z niebieskim certyfikatem MSC (dane za brytyjski rok finansowy 2019-20). W Polsce to blisko 400 certyfikowanych produktów, które można znaleźć zarówno w największych sieciach handlowych, jak i osiedlowych sklepikach www.msc.org/pl