ßßß
300 g dyni, oczyszczonej i pokrojonej w kostkę1 duży, drobno posiekany ząbek czosnku3 łyżki oliwy3 łyżki masła2 szklanki(450 g) ryżu arborio4 szklanki(1 litr) wywaru wołowego(dałam z kostek rosołowych)1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki4 łyżki świeżo startego parmezanusól i świeżo zmielony biały pieprzDynię wkładamy do dużego rondla o gruby dnie razem z czosnkiem, oliwą i połową ilości masła. Podsmażamy, mieszając, przez 8-10 minut na średnim ogniu. Dodajemy ryż i podsmażamy go przez 2 minuty, cały czas mieszając. Stopniowo dolewamy wrzący bulion, często mieszając. Dynia powinna zacząć się rozpadać. Ryż będzie ugotowany po około 15-18 minutach. Gotowy powinien mieć kremową konsystencją. Wkładamy resztę masła, natkę pietruszki, parmezan, sól i pieprz. Mieszamy. Podajemy natychmiast. Osobno możemy dodać porcję świeżo startego parmezanu.