ßßß Cookit - przepis na Risotto z cukinią i marchewką

Risotto z cukinią i marchewką

nazwa

Wykonanie

Tym razem potrawa podpatrzona na dzisiejszym spotkaniu "dzieciowym". Iga zajadała się pysznym risottem z cukinią a ja zastanawiałam się czemu wcześniej nie wpadłam na to, że można w taki sposób wykorzystać cukinię. Zaraz po powrocie do domu wzięłam się więc do pracy. Jak zwykle potrawa jest z gatunku mało absorbujących, nie pracochłonnych za to szybkich :)
1 paczka ryżu arborio do risotto ( u mnie 300g)
1 cebula pokrojona w kosteczkę
1-2 ząbki czosnku (posiekane lub wyciśnięte)
1 średnia cukinia starta na grubych oczkach tarki
2 marchewki z rosołu
ok 1,5 litra wywaru dowolnego (tylko błagam nie z kostki rosołowej) gorącego!
kapka oliwy
1 łyżka masła
2 łyżki tartego parmezanu
Do dużego i szerokiego garnka nalewamy trochę oliwy, po jej rozgrzaniu wrzucamy na nią cebulę i czosnek, podsmażamy.
Wsypujemy do tego ryż (nie płukany!) i smażymy aż zrobi się szklisty. Zalewamy łyżką wazową bulionu, gotujemy aż ryż wciągnie wodę, znowu zalewamy łyżką bulionu itd itd... gdy ryż zacznie mięknąć wrzucamy cukinię i marchewkę. Gotujemy aż cała woda zostanie wchłonięta a ryż będzie miękki. Zasypujemy parmezanem i dodajemy masło. Mieszamy. Solimy, pieprzymy do smaku. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na co najmniej 15 minut aby sobie spokojnie "doszło". Karmimy tym roczne dziecko i zjadamy resztę ze smakiem :)
Źródło:http://jemy-jedziemy.blogspot.com/2012/09/risotto-z-cukinia-i-marchewka.html