Wykonanie
Uwielbiam tą zupkę, jest banalnie prosta w przygotowaniu a na prawdę dobra.Świetna w chłodne jesienne dni :)potrzebne składniki:1 średnia
cukinia,2 - 3
cebule,3 - 4
marchewki,po 2 łyżki
masła i
oliwy z oliwek,1 litr
bulionu ( może być z kostki, ja dzisiaj używam bulionetki drobiowej),
przyprawy:
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie.
Cukinię obierany ze skóry, wydrążamy pestki, kroimy w kostkę,
marchew kroimy w plasterki, a
cebulę w piórka.Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy najpierw
marchew (bo jest najtwardsza) i dusimy około 2 minuty,
potem dorzucamy
cukinię i
cebulę. dusimy do momentu aż warzywa zmiękną, następnie zalewamy
bulionem i gotujemy około 20 minut.zdejmujemy zupę z ognia i miksujemy blenderem. Jeśli krem jest zbyt gęsty można dolać trochę
wody.Zupę doprawiamy
solą,
pieprzem i szczyptą
ziół prowansalskich, następnie jeszcze raz zagotowujemy.